ДАНАС СУ МИХОЉСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

Православни хришћани обележавају данас Михољске задушнице и, према традицији, обићи гробове, прислужити свеће и у храмовима дати помене својим преминулим прецима.

Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Осим Михољских или јесењих, у календару Српске православне цркве постоје још и Духовске или летње, пролећне – у седмици пре почетка Великог поста и Митровске или зимске. На Задушнице се у цркама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника
. На гробовима се прислужују свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле.

Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

Према народним обичајима, тог дана се уређују гробови, а на хумкама се остављају црвена јаја, као симбол васкрсења и вечног живота. На Задушнице се одлази на гробље, пале се свеће, обавља се парастос или помен, освештава се жито и уређује гроб.

Срби имају мноштво обичаја када је реч о овом дану, а један од њих је да одмах ујутру изађу на гробље, на гроб донесу жито и вино и упале свеће за покој душе умрле особе. Народ верује да свеће које се пале за све ближње који су преминули представљају симбол светлости Христове којом обасјава душу сваког од њих.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-su-miholjske-zadusnice-3/