ДАНАС СУ СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА

Српска православна црква и верници прослављају данас Светог цара Константина и царицу Јелену.

Данашњи празник посвећен је успомени на Светог цара Константина и његову мајку, Свету царицу Јелену. Њихов култ посебно је негован код Грка и Румуна. Што је код Срба Свети Сава, код Грка је цар Константин.

Константин Флавије Валерије, потоњи цар Константин Први, рођен је 274. године у Наисусу (Нишу), од оца Констанција Флора и мајке Јелене.

После очеве смрти оца 306. године од војске је проглашен за августа (савладара) северозапада Римског царства. Иако многобожац, био је благ према хришћанима.

Мада је био неупоредиво слабији, 312. је извојевао победу над савладаром Максенцијем. Бици је претходило виђење у сну часног крста са речима: „Овим побеђуј!“. Цар је у томе видео вољу Божију.

Почео је да гради храмове у Јерусалиму, Цариграду, који је по њему прозван Константинопољ, Риму и Триру. Највећа заслуга му је, што је 313. донио Милански едикт, којим је хришћанима дозволио слободу исповедања вере. Касније се и сам крстио.

Његова мајка, царица Јелена заслужна је што је пронашла остатке часног Крста Христовог код Јерусалима.

Пронашавши Часни Крст и ископавши га, Света царица Јелена га стави на једног мртваца, јер је управо тада пролазила посмртна поворка, те он васкрсну на очиглед свих присутних. Од тога дана православна црква празнује тај догађај 14. септембра као Крстовдан.

Упокојила се 330. године, а њен син десет година касније

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-su-sveti-car-konstantin-i-carica-jelena/