ДАНАС СУ ВРАЧЕВИ СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН-ТРЕБА СЕ ПОМОЛИТИ ЗА ЗДРАВЉЕ

Српска православна црква данас обележава славу посвећену Kозми и Дамјану, у народу познату и као Свети Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.

Ови свеци се славе два пута годишње – 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра када је умро Дамјан. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.

Осим у храмовима Српске православне цркве и православним домовима, овај празник се обележава и у многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради” па су у народу познати као свети Безсребреници.

– Свети Kозма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ, записао је владика Николај Велимировић.Записано је, такође, да је Kозма “љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јаја и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”.

Дамјан и Kозма су по хришћанским предањима остали упамћени по томе што су бесплатно лечили. Нису правили разлику међу својим пацијентима по националности и вери. Једино што су тражили за узврат од својих пацијената било је да не изговарају име Христово улудо, чак и ако не желе да прихвате хришћанство.Светитељи су сахрањени један поред другога у месту Фереману. Светитељи Kозма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњевековној одежди, с ковчежићима у којима су носили лекове.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас није добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

На Враће по веровању не треба ни радити послове на великим висинама.

У календару Српске православне цркве Свети Kозма и Дамјан, односно Свети Врачи, нису уписани црвеним словом и није обавезан пост.

Kако су Kозма и Дамјан целог живота исцељивали болесне, влада веровање да на данашњи дан треба изговорити МОЛИТВУ ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ.

Ову молитву требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико верујете да вам то може помоћи.

Молитва гласи овако:

K вама, свети бесребреници и чудотворци Kозмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја. Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји. Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо. А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-su-vracevi-sveti-kozma-i-damjan-treba-se-pomoliti-za-zdravlje/