ДАНАС СУ ВРАЧИ – СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН

vraciСрпска православна црква данас обележава славу посвећену Kозми и Дамјану, у народу познату и као Свети Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.Осим у храмовима Српске православне цркве и православним домовима, овај празник се обележава и у многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради” па су у народу познати као свети Безсребреници. Свети Kозма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ, записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да је Kозма “љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јаја и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”Дамјан и Kозма су по хришћанским предањима остали упамћени по томе што су бесплатно лечили. Нису правили разлику међу својим пацијентима по националности и вери. Једино што су тражили за узврат од својих пацијената било је да не изговарају име Христово улудо, чак и ако не желе да прихвате хришћанство.

Светитељи су сахрањени један поред другога у месту Фереману. Светитељи Kозма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњевековној одежди, с ковчежићима у којима су носили лекове.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-su-vraci-sveti-kozma-i-damjan/