ДАНИ ФРАНКОФОНИЈЕ У ОШ „БРАНА ЈЕВТИЋ“ У КУСАТКУ


Међународна организација Франкофоније означава скуп држава ,земаља и регија у којима се говори или користи француски језик , било као матерњи , званични , службени или радни језик. Франкофонију чини 88 земаља.Србија је од октобра 2018. постала придружена чланица Међународне организације Франкофоније.
У целом свету месец март је познат као месец Франкофоније. У Основној школи „Брана Јевтић“ обележен је манифестацијама током једне недеље.Отворена је изложба књига француских писаца у холу школе. Ученици и наставници су на тај начин имали прилику да разгледају изложене књиге,да препознају ауторе или да открију нове. У договору са наставницом француског језика,Маријом Томић,ученици седмог разреда спремили су француске специјалитете,док су ученици петог разреда били задужени за припрему француског доручка. Ученици и наставници уживали су у дружењу и дегустирању кроасана,палачинки,мадлена,галета уз звуке француске музике.
Узевши у обзир да у Србији тренутно око сто хиљада ученика учи француски језик и да се Франкофонија обележава у 14 градова веома смо поносни што смо били део тог славља француског језика ,културе и цивилизације и што смо дали наш допринос промовисању овог лепог језика земље са богатом културом и традицијом.

Текст и фото: ОШ „Брана Јевтић“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dani-frankofonije-u-os-brana-jevtic-u-kusatku/