ДЕЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ТЕШКО ОСТВАРУЈУ СВОЈА ПРАВА

Деца са сметњама у развоју и инвалидитетом суочена су са препрекама у остваривању својих права у Србији, а 45 одсто родитеља наводи да су они или њихова деца доживели неку врсту вређања, омаловажавања или узнемиравања због сметњи у развоју детета, закључак је истраживања УНИЦЕФ-а и Националне организације особа са инвалидитетом.

Истовремено, у 24 одсто породица један од родитеља је морао да одустане од посла да би бринуо о детету, а да послодавци често нису имали разумевања за додатне обавезе родитеља у вези с бригом о детету.

Истраживања је показало и да је насиље доживело између 25 и 47 одсто деце са сметњама и инвалидитетом, а да чак 16 одсто грађана и грађанки и 18 одсто ученица и ученика сматра да је дискриминација прихватиљива. Резултати анализе, која је представљена уочи Међународног данас особа са инвалидитетом, 3. децембра, показују да у Србији не постоји материјална помоћ намењена заштити деце са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових породица од сиромаштва.

Здравствене услуге, показују истраживања, су високог или веома високог квалитета за 60 одсто родитеља, док услуге које подразумевају подршку за живот детета у породичном окружењу (помоћ у кући, дневни боравак, лични пратилац) углавном нису доступне.

Закључак анализе је да су, упркос чињеници да је Србија ратификовала све релевантне међународне конвенције, усвојила снажне законе и политике и постигла напредак у развоју инклузивних услуга, деца са сметњама и инвалидитетом суочена са препрекама у остваривању својих права.

Представљању резултата присуствовао је директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло, који је истакао да је за бољи положај деце која су угрожена услед свог инвалидитета битан дијалог између свих релевантних актера – владиних и невладиних тела, доносиоца одлука, професионалаца у социјалној заштити, здравству, образовном систему, родитеља и деце.

Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације, сматра да је социјална сигурност породица деце са сметњама и инвалидитетом веома важна, јер, како каже, ове породице често имају веће трошкове живота и мање могућности зараде.

Европска унија, такође, ради на промоцији поштовања људских права у Србији, а испред Делегације ЕУ у Србији, шеф одељења за правосуђе Никола Бизел, изјавио је да ће ЕУ наставити да подржава иницијативе за подршку и заштиту које су засноване на правима детета и њиховом најбољем интересу за будућност.

„Наш циљ је и да људи схвате важност овог питања и морамо охрабрити заједнице да прихвате децу са сметњама у развоју“, рекао је Бизел. Анализа положаја деце са сметњама и инвалидитетом је саставни део пројекта „Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турској“, који финансира ЕУ, и који се спроводи у сарадњи са Министарством за рад, Министарством здравља, Министарством просвете и УНИЦЕФ-ом.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/deca-sa-invaliditetom-tesko-ostvaruju-svoja-prava/