ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ У 2000 УЧИОНИЦА

Ђаци у 2.000 учионица од септембра ће учити из дигиталних уџбеника. Исто толико наставника до краја месеца проћи ће обуку и добиће дигиталне кабинете у којима ће настава бити интерактивна, занимљивија, захваљујући савременој опреми и дигиталним уџбеницима.

За пилот-пројекат „Дигитална учионица“ држава је из буџета издвојила око 70 милиона динара, а то је само део средстава уложених у овај важни посао. Ове новине очекују ученике првог и петог разреда основне школе.

– Прегледали смо стотинак дигиталних уџбеника различитих издавача, а Министарство просвете одлучиће које ће да откупи – објашњава, за „Новости“, Златко Гушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања. – У оквиру „Дигиталне учионице“, школе истовремено добијају и опрему и брз интернет, и програме, садржаје, као и обуку за наставнике. Важно је да сви ови кораци иду истовремено.

Стручњаци Завода прегледали су дигиталне уџбенике, упоредили их са садржајима штампаних издања и дали сугестије да се уклоне непримерени линкови тамо где их је било, или да се отклоне материјалне и грешке у писању. Дигитални уџбеници биће бесплатни за ученике, али они неће бити једини материјали из којих ће деца учити. Биће комбиновани са класичним, штампаним уџбеницима. А и они ће, од овог септембра, бити нови и другачији за ученике првог и петог разреда. Одобрено је укупно 175 нових наслова – уџбеника и радник свезака. Прваци и петаци, пошто уче по новим наставним плановима и програмима, другачије садржаје од претходних генерација, неће моћи да наслеђују ове године књиге од старијих основаца.

Комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања прегледале су укупно 190 рукописа за нове уџбенике. „Зелено светло“ добило је 175 издања. Рукописи су пристизали у фебруару и марту, да би на време био објављен Каталог уџбеника, а потом су наставници имали довољно времена да погледају нова издања и изаберу најбоље.

– У току прегледања враћено је на дораду, због мање или веће грешке, више од половине уџбеника – објашњава Грушановић. – Из тога се види да Завод, за разлику од претходних година, никад није био транспарентнији и спремнији за сарадњу са издавачима. То се може мерити и по великом броју одобрених уџбеника, и то пре свега зато што имамо, надам се, исти циљ као и издавачи – да ученици добију добре уџбенике.

Наш саговорник објашњава да су комисије, које су одобравале рукописе, биле разнолике и обухватиле су неколико стотина просветних радника из целе Србије. Сваки уџбеник имао је своју комисију у којој је, по правилу, био један координатор из Завода, а остала два члана били су наставници из школа или професори са универзитета. Истиче и да су запослени у Заводу, којих је веома мало, уложили невероватне напоре да цео посао буде завршен у року.

ГРЕШКЕ НИСУ ИСКЉУЧЕНЕ

Златко Грушановић не искључује могућност да се од септембра, када нови уџбеници буду у учионицама, испостави да се у некима поткрала грешка. Каже, велики посао је рађен у исто време, у кратком року, па је могуће да је промакла и понека грешка. Додаје, комисије раде према задатим критеријумима, па ако не сагледају материјале шире од тоге, деси се да се у материјалима нађу стихови турбо-фолка.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/digitalni-udzbenici-u-2000-ucionica/

1 comment

    • Vidsk on 13/08/2018 at 07:36

    Nece moci to da se odradi u svim skolama tako jedmostavno!bice tu dosta problema!udaljene skole ,skole bez struje u nekim ucionicama I ostalo!

Komentari su onemogućeni.