ДО 2050 СРБИЈА БЕЗ ТРЕЋИНЕ СТАНОВНИКА

Портал „Глобална политика“ направио је пројекцију кретања броја становника у Србији до 2050. године, на основу података из више светских извора и база података, и проценио да ће број становника Србије за нешто више од три деценије бити за трећину мањи.

Портал, који је регистрован и у Србији, дошао је до рачунице да би наша земља 2050. године могла имати тек нешто више од 5,8 милиона становника.

Према подацима наведеним на мапи објављеној на том порталу, Србија данас има 8,79 милиона становника.

Извори и базе података на које се портал позива су Међународна база података, Међународни програмски центар, Амерички биро за попис становништва, америчко Министарство трговине, Светски преглед података, ЦИА и Светски алманах.

Портал, међутим, није дао објашњење узрока пада броја становника.

Тхе Глобал Политицс је урадио мапу броја становника свиох европских земаља, а Србија је на овој мапи при дну лествице по паду популације, а иза ње су, као једине три европске земље које би могле изгубити више становника од наше у наредне 32 године, Летонија, Литванија и Молдавија.

Косово је на овој листи представљено одвојено од Србије, а сврстано је у део лествице за који је предвиђен пораст броја становника, при чему се Косову прогнозира да ће имати за 17 одсто становника више – уместо садашњих 1,9 милиона, до 2050. могло би имати 2,2 милиона становника.

Смањење популације је, међутим, проблем с којим се суочава већина европских земаља, па тако готово свим нашим суседима, судећи према статистици овог портала, прети пад броја становника – пре свега Бугарској, за коју се предвиђа пад популације од готово 22 одсто.

Сличан сценарио, само са различитим процентима пада, могу да очекују и све бивше југословенске републике, али и Мађарска, Румунија и Албанија, као и Грчка.

И за Русију се, према истим међународним статистичким подацима, прогнозира опадање броја становника за 9,78 одсто, док је за Немачку очекиван пад од 12,87 одсто.

С друге стране, међу земљама које могу да очекују раст популације предњачи Луксембург, који се налази у самом врху европске листе са прогнозираним растом броја становника од чак 48,37 одсто, а затим следе Ирска, Исланд, Шведска, Норвешка…

У исту групу спадају и Кипар, Шпанија, Швајцарска, Белгија, Британија, Француска, Холандија, Аустрија и Италија, док Финска већ прелази у други део лествице – онај коме прети пад броја становника.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/do-2050-srbija-bez-trecine-stanovnika/

1 comment

    • Pera on 29/11/2017 at 07:24

    Davne 2001. godine smejali smo se čuvenoj CIA mapi na kojoj je bilo označeno da Srbija ni 2019. godine neće biti deo EU, a Đinđić je za godinu ulaska označio 2007. Ipak, ispade da su bili u pravu, tako da dobro treba da se zamislimo nad ovim njihovim izveštajem.

Komentari su onemogućeni.