ДО КРАЈА ГОДИНЕ ДВА НОВА ОДСЕКА У ОДЕЉЕЊУ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОШКИ КРИМИНАЛ

haker kompjuter fajlovi kopiranje fantomka

Одељење за високотехнолошки криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије, до краја године добиће два нова специјализована одсека: одсек за истраге злоупотреба платних картица, електронске трговине и банкарства и одсек за истраге недозвољених и штетних садржаја на интернет мрежи.

Наченик Одељења Саша Живановић истиче за Полицију данас да је формирање ових одсека обавеза предвиђена Акционим планом за Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност и указује да у оквиру Одељења тренутно постоје два одсека – Одсек за сузбијање криминалитета у области интелектуалне својине и Одсек за сузбијање електронског криминала.

Живановић објашњава да је на повећање броја кривичних дела из области високотехнолошког криминала утицао динамичан развој информационих технологија, који се посебно односи на кривична дела са елементима организованог и транснационалног криминала.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова Републике Србије све више се  суочава са различитим облицима кривичних дела из области високотехнолошког криминала

Опасности на Фејсбуку

Одељење за борбу против високотехнолошког криминала свакодневно прима на десетине пријава због претњи угрожавањем сигурности преко друштвених мрежа.

Интернет сервис „Фејсбук“ једна је од најпопуларнијих  друштвених мрежа на интернету. Због начина на који функционише, овај интернет сервис постао је погодани за крађу и злоупотребу идентитета, која почиње са присвајањем личних и финансијских података о лицу без његовог знања и пристанка, обмањивањем, крађом или преваром. Прикупљене информације могу да буду искоришћене одмах након крађе, да се складиште и чувају ради коришћења или да се препродају. Крађа идентитета наставља се употребом прикупљених података за извршење кривичних дела која су у највећем броју случајева везана за стицање противправне имовинске користи, коришћењем компромитованих налога. Велики број кривичних дела против слобода и права човека и грађанина међу којима су и неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, неовлашћено прикупљање личних података, као и кривичних дела против части и угледа користе друштвену мрежу “Фејсбук“ као средство извршења, а која кривична дела се углавном у смислу одредби Кривичног законика гоне по приватној тужби, па је зато потребно да наши грађани имају развијену свест шта све о себи или другима објављују на Интернет мрежи и максимално заштите своју приватност.

.Извор:Полиција данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/do-kraja-godine-dva-nova-odseka-u-odeljenju-za-visokotehnoloski-kriminal/