ДО КРАЈА ГОДИНЕ ТРЕБА ФОРМИРАТИ СКУПШТИНЕ СТАНАРА

Зграде ће у наредних шест месеци морати да бирају председнике скупштине станара. Евиденцију праве локалне самоуправе и шаљу податке у катастар.Kампања за избор председника скупштине станара може да почне. До 12. децембра ће све зграде морати да одрже седнице, изаберу управнике и да упишу нову „власт“ у регистар стамбених заједница, пишу Вечерње новости.

Ова веб-апликација званично почиње да се попуњава од понедељка, а развио ју је Републички геодетски завод у сарадњи са Министарством грађевинарства.

То је електронска база података и докумената у којој ће бити складиштене информације о стамбеним заједницама на територији сваке локалне самоуправе, док ће јединствену, централну и јавну базу водити РГЗ.

Све скупштине станара мораће у наредних шест месеци да се ускладе са новим Законом о становању и одржавању зграда, а то значи да ће и они који већ имају изабране представнике, као и они који их немају, морати да се састану и изаберу управнике. Изабрани представници ће морати да „пререгиструју“ досадашње скупштине станара у стамбене заједнице у општинској, односно градској управи. Регистрација стамбених заједница је предвиђена као „једношалтерски“ систем, којим се обезбеђује регистровање података о стамбеној заједници на једном месту, а решења о регистрацији стамбених заједница биће јавно доступна на интернет страни Републичког геодетског завода.

У РГЗ напомињу да тренутно само 40 одсто општина има неки вид евиденције о броју стамбених зграда.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/do-kraja-godine-treba-formirati-skupstine-stanara/