ДО КРАЈА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ САМО ЈЕДАН ДНЕВНИК-РОДИТЕЉИ ЈОШ УВЕК БЕЗ ШИФРЕ

Пројекат електронског дневника у овом тренутку у потпуности се спроводи у 60 основних и средњих школа у Србији, док се у 30 образовних установа завршавају обуке наставника за коришћење ес-дневника.

У наредном периоду сукцесивно ће се укључивати по 30 школа, а план Министарства просвете је да до краја првог полугодишта свих 200 школа које су део пилот пројекта почну са вођењем електронске евиденције података, каже за Данас Бојан Радић, руководилац пројекта “еПросвета”.

Он објашњава да ће школе које се последње буду укључиле у пројекат водити двоструку евиденцију, јер би само електронска евиденција подразумевала да морају да унесу све податке из папирних дневника у рачунар, што је огроман посао. Иако је речено да обавеза вођења дупле евиденције важи само за средње школе због актуелног Закона о средњој школи, неке осмолетке од старта све податке уносе и у папирне дневнике, неки пишу само оцене и изостанке, а у појединим образовним установама су од почетка школске године користили електронски дневник, а сада часове паралелно уписују и у “старе” дневнике. Радић наводи да за тим нема потребе и да не постоји бојазан да ће подаци из рачунара нестати, напомињући да Министарство просвете није упутило такав захтев школама.

Он подсећа да ће школе на крају школске године морати да имају само један дневник – или ће комплетна документација бити одштампана из електронског или ће бити у “обичном” дневнику, те да није дозвољено да се део података чува на једном, а део на другом месту.

Родитељи и даље без шифри

Бојан Радић није прецизирао када ће родитељима бити подељене шифре за логовање на систем, како би могли да у сваком тренутку виде оцене. Он напомиње да су у току консултације са повереником за информације од јавног значаја како би се све недоумице отклониле и да се не би десило “да због журбе једна добра идеја буде на било који начин искомпромитована”.

Извор: Данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/do-kraja-skolske-godine-samo-jedan-dnevnik-roditelji-jos-uvek-bez-sifre/