ДОГОДИНЕ ЖЕНЕ РАДЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ ДУЖЕ

Запослени који имају неки од услова за пензионисање до краја ове године већ треба полако да прикупљају потребну документацију да би све било спремно до 30. децембра, кад је последњи дан за предају захтева за одлазак у пензију.

Уколико пак тај  захтев под условима који важе у овој години предају после Нове године, морају знати да се примењују услови који важе у 2018.

Подсећамо да је до краја ове године услов за старосну пензију за жене 61 година и шест месеци живота и бар 15 година пензијског стажа. За мушкарце је услов 65 година живота и најмање 15 пензијског стажа. За одлазак у превремену старосну пензију жене до краја ове године морају да имају 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци пензијског стажа, док је мушкарцима потребно 56 година и четири месеца и 40 година пензијског стажа.

Већ наредне године, женама ће за одлазак у старосну пензију требати пола године живота више, односно 62 године, а за одлазак у превремену старосну пензију мораће да имају 56 година и четири месеца живота и 38 година стажа, док ће мушкарцима требати 57 година живота и 40 година стажа.

Они који се одлуче да, под условом да испуњавају законске прописе, оду у превремену старосну пензију, морају знати да се пензија трајно умањује 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију. Износ умањења за превремену пензију максимално може износити 20,4 одсто. Савез самосталних синдиката Србије претходних дана тражио је од премијерке Ане Брнабић да умањење пензије важи само док пензионери не напуне 65 година живота, а да ли ће до тога доћи, остаје да се види.

У документацији која се мора прикупити да би се поднео захтев за пензионисање, без обзира на то да ли је реч о старосној или превременој старосној пензији, јесу лична карта на увид или уверење о пребивалишту, доказ о пензијском стажу у Србији – радна књижица, уверење о бенефицираном стажу, друге јавне исправе о стажу – решење, уверења, потврде и слично, у оргиналу или овереној фотокопији. Потребан је доказ о престанку запослења – решење. За мушкарце је потребан и доказ о регулисаном војном року – оверена фотокопија војне књижице или уверење војног одсека. Онима који одлазе у пензију с евиденције НСЗ-а потребан је доказ о коришћењу права на новчану надокнаду.

Извор:Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dogodine-zene-rade-sest-meseci-duze/