ДОМ ЗДРАВЉА ОЧЕКУЈЕ ДОДАТНЕ КОЛИЧИНЕ ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА

У домовима здравља у Србији скоро су потрошене све дозе вакцина против сезонског грипа, а у наредном периоду биће набаљено још најмање 10.000 доза, сазнаје Танјуг у Министарству здравља.

Паланачки Дом здравља је такође утрошио све количине које је добио и очекује додатну испоруку кад и други домови здравља у Србији.

Имунизација против сезонског грипа у нашој земљи почела је 15. октобра и за сезону је набављено око 300.000 доза вакцина, што је за 50.000 више него прошле године.

Заинтересованост грађана за вакцинацију против грипа значајно је већа него претходних сезона, и важно је да ће бити набављење нове колицицне како би обухват вакцинисаних био још већи, рекла је недавно за Танјуг епидемиолог Инститита за јавно здравље Србије „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

У поређењу са нашом земљом која је на седам милиона становника набавила око 300.000 вакцина и стиће нова транша од најмање 10.000, то значи да је Србија по поглави становника набавила три пута више доза.

Вирус грипа још није лаботраторијски потврђен у Србији, али је због неуобичајено топлог времена за ово доба године заблежен повећан број респираторних инфекција и сваке недеље бележи се између 3.000 и 5.000 новооболелих.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dom-zdravlja-ocekuje-dodatne-kolicine-vakcina-protiv-gripa/