ДР ВЕРА КОСТИЋ ИЗ ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ У ПОДУНАВСКОМ И БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ

Како сазнаје портал Паланка данас од др Вере Јоковић Костић из Завода за јавно здравље Пожаревац, епидемија морбила је пријављена на територији Подунавског округа у општини Велика Плана, док  у Браничевском округу за сада нема сумње на морбиле. У Смедеревској Паланци није проглашена епидемија а забуну је изазвало то што су сви оболели смештени у ОБ Стефан Високи и да су забрањене посете овој установи.

Докторка Костић је рекла да је на Инфективном одељењу ОБ Стефан Високи у Смедеревској Паланци смешетено девет особа са морбилама од којих су седам из општине Велика Плана а две из општине Смедеревска Паланка. Пацијенти су од 1978 до 1993 годишта и поједини су вакцинисани а неки су непознатог вакциналног статуса.

Др Костић је потврдила за наш портал да је опште стање пацијента добро и да је у току епидемиолошко истраживање и ревизија вакциналних картона. Такође, сарадња са Инфективним одељењем ОБ „Стефан Високи“ и начелником одељења др Синишом Павловићем и др Славољубом Стојадиновићем је одлична и да су у сталном контакту како би се пратила ситуација.

У складу са препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на територији Републике Србије интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоности, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dr-kostic-iz-zzjz-pozarevac-o-epidemioloskoj-situaciji-u-podunavskom-i-branicevskom-okrugu/