ДР МИЛАН МАТЕЈИЋ: МОЖЕМО СЕ ИЗБОРИТИ СА КОРОНОМ, АПЕЛУЈЕМО НА ОДГОВОРНОСТ

Др мед. Милан С. Матејић, в.д. директора Дома здравља у Смед. Паланци

Претходних десетак дана у ковид амбуланти паланачког Дома здравља дневно се обави и до 300 прегледа пацијената са симптомима који могу одговарати КОВИД-19. Лекари који су ангажована у ковид амбулантама за одрасле и децу у просеку дневно сами прегледају више од 50 пацијената, а било је дана када су поједини доктори прегледали и по 80 пацијената.
У последње време се између 80 и 100 особа дневно, са тегобама, први пут јави у ковид амбуланту за одрасле, тестирају се апсолутно сви којима тестирање следује по индикацијама, а број заражених се мења, и сада износи између 30 и 50 дневно. Како изгледа рад у Дому здравља у доба короне, каква је тренутна епидемиолошка ситуација у Смедеревској Паланци и шта имају да нам поруче из ове установе, разговарали смо са др Миланом Матејићем, вршиоцем дужности директора паланачког Дома здравља.

Како сте организовали рад ковид амбуланте?

Матејић: Пацијенти који су претходних дана посећивали ковид амбуланту дома здравља могли су да посведоче о повременим повећаним гужвама испред саме амбуланте. Повремене гужве јесу узроковане већим бројем пацијената који обично пристижу у исто време, али су условљене и приличним обимом административног посла особља. Како бисмо смањили гужве, те како пацијенти не би дуже чекали на преглед у условима појачане хладноће, у ковид амбуланти Дома здравља ангажовано је 5 лекара, а сам рад је организован у две смене са по два лекара, и једним доктором који ради у „међусмени“. Уколико буде потребе, а надамо се да неће, свакако ћемо повећати број лекара у ковид амбуланти. Радно време ковид амбуланте је од 7 до 21 час. Особље ради ударнички и ја им свима захваљујем на преданости.

У кови амбуланти дома здравља тестирају се сви којима тестирање следује по индикацијама

Да ли ова ситуација угрожава функционисање дома здравља?

Матејић: Целокупна ситуација свакако угрожава нормално функционисање Дома здравља, али није нешто са чиме не можемо да се изборимо. Грађане молимо за разумевање, јер ниједан здравствени систем не може одједном да прегледа све пацијенте. Имајмо на уму да се морају лечити и други пацијенти, а број лекара није сталан, с обзиром да ни моје колеге нису имуне на КОВИД-19 и да имамо особље „ван строја“ због инфекције новим корона вирусом. Молимо пацијенте да ујутру у 7 сати долазе само они којима је најтеже, а остали да се распореде током дана, посебно они који долазе на контролне прегледе. Такође све молимо да користе шатор-чекаоницу како се не би правиле гужве испред улазних врата у ковид амбуланту. Сви морамо имати разумевања једни за друге у овим тешким данима.

Болест је нетипична и онај ко је није прележао тешко може да разуме како заправо све то изгледа. Многи пацијенти описују да до сада нису боловали од ичега сличног. Несхватљиво је и зашто неке здраве особе умру, а људи са хроничним болестима, који су ризична група, понекад прођу солидно. Болест обично почне повишеном температуром, која можа бити присутна и неколико дана, на шта се често надовезују респираторне и друге компликације. Губитак чула мириса и/или укуса је такође чест симптом. Свакако да се не саветује „самолечење“, већ преглед здравственог професионалца у ковид амбуланти. Искуства која смо стекли од почетка пандемије научила су нас како да поступамо у сваком појединачном случају ковид инфекције. Верујте паланачким лекарима и медицинским техничарима, они су хероји овог доба.

Имате ли проблема са недостатком заштитне опреме и тестова?

Матејић: Дом здравља Смедеревска Паланка никада није имао проблема са набавком свих врста тестова за КОВИД, те ће се и убудуће тестирати апсолутно сви којима тестирање следује по индикацијама. Што се заштитне опреме тиче, имамо је сасвим довољно, и апсолутно нема бојазни од недостатка исте с обзиром да тренутно располажемо и са солидним залихама маски, рукавица, скафандера…

У којој смо фази епидемије и каква су предвиђања за наредни период?

Матејић: Могу слободно рећу да смо ушли у критичну фазу епидемије, у којој ћемо ширење вируса или значајно успорити, или ћемо се суочити са недостатком болничких капацитета за пријем свих чије стање захтева болничко лечење. То што већина такво лечење не захтева, те има благе или никакве симптоме, то не значи да због оних којима је живот угрожен не требамо бити саосећајни, јер то су наши рођаци, комшије, пријатељи. Сачувајмо њихово здравље и живот, будимо одговорни и поштујмо мере! Више пута сам поновио у разговорима са пријатељима и колегама, ми и даље не знамо унапред ко је од нас осетљивији на овај вирус од остатка популације и ко ће какав облик болести имати. Има случајева где се код потпуно здравих млађих људи болест развије јако брзо и заврши фатално, а имамо старије људе са придруженим болестима код који КОВИД-19 прође као обична прехлада. Нема правила.

По доласку у ковид амбуланту, уколико је чекаоница у амбуланти испуњена пацијентима, пацијент на улазу добија картицу са бројем, након чега може да се склони у шатор-чекаоницу удаљену само неколико метара од улаза у ковид амбуланту. Унутар осветљеног шатора постављене су и столице, и ту пацијенти чекају да стигну на ред за преглед и тестирање, односно да сестра из амбуланте прозове њихов број. Због временских (не)прилика које са зимом неминовно долазе, верујемо да ћемо на овај начин олакшати и пацијентима, али и заштити особље амбуланте од превисоке концентрације вирусних честица у чекаоници ковид амбуланте.

То значи да још нисмо довољно упознали нови корона вирус и болест коју изазива?

Матејић: Болест јесте веома нетипична и могу да кажем да и није још довољно позната. Додатни проблем је тај што многи још не верују да уопште постоји. Али, кад и здрави људи умиру од КОВИД-19, јасно вам је колико је сама болест заправо опасна. Морамо знати да је ово системски вирус, а не респираторни. То значи да без обзира што су органи за дисање улазна врата инфекцији новим корона вриусом, он се врло брзо умножава у поменутим органима и шири путем крвотока, а нека истраживања показују да то чини и путем лимфотока. Наравно да с обзиром да прво инфицира органе за дисање, ту су и његове штетне последице најлакше и прво уочљиве. Са последицама које вирус остави код оних који га преболе верујем да ћемо се тек упознавати током наредних година.

Антигенски тестови су олакшали рад лекарима и омогућили праворемен почетак терапије

 

 

 

 

 

 

 

 

Кратко и једноставно, можемо ли се изборити са овом пошашћу?

Матејић: Наравно да можемо. И морамо. Живот не мора и не сме да стане. Оно што је најбитније јесте да апсолутно СВИ поштујемо јавно-здравствене мере. Многи одбијају да носе маске. Они морају да схвате да када причају, кашљу, кијају, они не избацују вирус из себе, већ избацују капљице са вирусом и највећи део тих капљица ће остати у масци, и до 90%. Зато се налаже ношење маски и држање дистанце. Значи, учините све што је до вас. Ношењем маски ви заправо штитите друге. Не очекујте да други чувају вас уколико ви не чувате њих. Такође је важно да онај ко је инфициран остане у самоизолацији и да се не социјализује, а ако осети да му се тегобе погоршавају, свакако да се одмах јави у ковид амбуланту на контролни преглед.

Порука за крај?

Матејић: Хвала запосленима у Дому здравља у Смед. Паланци. Мукотрпно и предано раде са великим бројем пацијената. Хвала и пацијентима за разумевање у овим тешким данима. Заједно ћемо се изборити са свим недаћама и престати да живимо у таласима, пиковима… 

П.Д.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dr-milan-matejic-mozemo-se-izboriti-sa-koronom-apelujemo-na-odgovornost/

13 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

 1. Ja не знам чему толики хвалоспеви,и остало.Дечко,почните да радите као што ради већина ових јадних људи у Србији,у приватном сектору..Све време радног времена се ради,са паузом од 20-30 мин..Сад што су наши људи у државним јаслама навикли да кривинаре ,и раде по пар сати,па им сад све ово тешко пада,и погубили су се,,неке мало и они раде..Да виде како изгледа активан рад..Е зато је наше здравство пукло…А приче о различитим стањима,терапијам и остало,,само за неинформисане..У пар наврата,како сама,тако водивши чланове породице на инфективно,млади др.само копи,пејст,,и свима исто преписује..једино додаје парацетамол уколико има неко температуру већу од 38..тако они раде..Милане,а тек твоје надобудне,и наперлитане докторке из ковид амбуланте,посебна прича..Једну сам хтела тако испич…ти,и вербално изврђати..Специјалиста инфектолог је написао,урадити ккс,и ковид тест,,и ја јој кажем,конкретно за моју мајку,довела сам је на тестирање по савету инфектолога,наравно после 5 сати чекања једва дошли на ред…Она онако избечена испод скафандера каже,па нема потребе..Јој полудела сам,.Па ако је неко стручнији,образованији од тебе,то написао,и тражи тај налаз,ти си само обичан лекар опште праксе,и испоштуј процедуру,и уради како ти се каже..Па ово оно,,да нисам повисила тон,и била дрска,вероватно не би ни одрадила како треба..И не знам у чему је фора,,у болници и дз ПРИЗНАЈУ лабораторију крви из приватних лабораторија,а не рендген,и ковид тест..Па у чему је разлика..Барем људима скратите време,и уштедите муке..Зарад пар хиљаде динара,избегнете чекање,додатно погоршавање стања,и нељубазне др.у дому здравља..Неке ствари не разумем…И можете увести и трећу смену…Не знам што је споран рад ноћу,када ће јадни људи који се разболе,раде код приватника до 18,19,,,23х…никако не могу доћи на ред..Мислите мало о томе,и уведите и ту ставку,само немојте чекати ДЕВЕТ месеци,као што вам је толико и требало,да поставите један обичан шатор..Свака вама част као др.али вам је организација рада,као и уопште организација здравства на многооооооооооо ниском нивоу..Мислите о томе….

  • Стево on 14/12/2020 at 07:42

  Молим вас објасните ову фотографију: Медицинска сестра ради тест на ковид поред отвореног прозора. Изузетно опасан, смртоносан вирус, а прозор клинике широм отворен. Зар то неће компромитовати тест?

  1. У ковид амбуланти дома здравља тестирају се сви којима тестирање следује по индикацијама..тако каже слика испод текста…хммм

   Ако је специјалиста инфектолог написао УРАДИТИ КОВИД ТЕСТ,и ако је особа у вишечланом домаћинству ,била у контакту са две или три особе из истог домаћинства ,има блажу температуру..ја мислим да је по важећим нормама,и стандардима логичан след урадити тестирање на ковид..а др.из дома здравља каже,,ма нема потребе..па шта рећи….
   А приче о херојима,хероинама и сл..то је смешно…Не постаје херој неко ко је до пре пар месци радио и долазио на посао у дз од 8,9х па до 12,13х..са паузама,а радно време му је од 7-13х,,па му сад све ово тешко пада што мора да ради „пуним капацитетом“-побогу…мало сте се одвикли од правог ефективног рада..И требали би сте увести тријажу,направити неки ред,да се прво приме старији,болесни,оперисани људи….па тек онда млађи..Ово је све општи хаос,,и само да молимо бога да останемо здрави…А хероји ће бити,они јадни људи,који чекају по 5,6 сати да би били прегледани,и из целе приче изађу живи и здрави,без тежих клиничких стања..

  • Zoran Jugovic on 13/12/2020 at 17:41

  Njemu nije potrebna clanska karta .Mlad,strucan,skolovan.Dokazao se u medicini rada.

  • Zoran Jugovic on 12/12/2020 at 23:19

  Dr.Matejic,na pravom mestu u pravo vreme.

   • Lale on 13/12/2020 at 14:06

   Hoces da budes direktor?moze ali prvo clanska karta SNS pa onda.Prava karta u pravo vreme.

  • Milena on 12/12/2020 at 19:16

  Nije istina da se testiraju svi pacijenti koji imaju simptome. Odvela sam baku sa temperaturom, otežanim disanjem i u jedva pokretnom stanju, niti je pregledana adekvatno niti je testirana. Upućena je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja. Stanje u bolnici je još gore, ljudi se tretiraju kao stoka, nema samilosti, nema ljudskosti ni ikakvog reda. Kad te ostave na odeljenje prepušten si sebi i Bogu. Toliko o našem zdravstvenom sistemu.

  • Marijana Marković on 12/12/2020 at 15:25

  Dr. Matejić, divan doktor a ono što pacijentima znači i divan čovek. Divno bi bilo da doktori imaju ovaku empatiju prema pacijentima kao ovaj doktor. Kada je premešten iz medicine rada u Goši, mnogo nam je nedostajao. Ipak, kvalitet uvek izađe na površinu. I ja sam optimista što se virusa tiče i u potpunosti se slažem sa doktorom. Pozdrav i sve najbolje mu želim

  • Ivan on 12/12/2020 at 15:07

  Veliki pozdrav Milane i ako je zdrastveni sistem zakazao,nema mesta u bolnici,nema mesta na respiratorima,ljudi sa teskom klinickom slikom stoje u hodniku ceo dan. Dom zdravlja najbolje radi od svih zdrastvenih ustanova ali kaao sto znas dom zdravlja samo upucuje na dalje lecenje i prepisuje lakse terapije za lečenje kod kuce. Tebi svaka cast ali mi gradjani smo narodski receno NAJxxxx!

  • Lilja on 12/12/2020 at 14:54

  Ziv i srecan bio dr Milane Bog neka ti podari dobro zdravlje i svu srecu

  • Mika on 12/12/2020 at 14:45

  12,5% na nivou drzave, moracete ovo u montazi, saljem poruku onima koji vide, a ne cuju 😂

  • Mika on 12/12/2020 at 14:43

  *25% na nivou drzave.

  • Mika on 12/12/2020 at 14:42

  Zasto je onda u podunavlju testirano samo 12500 ljudi, a pozitivno blizu 5500? Procenat pozitivnosti 44% od pocetka pandemije u nasem kraju, dok je na nivou drzave oko 5%…

Komentari su onemogućeni.