ДРУГИ КРУГ МАЛЕ МАТУРЕ ОД 21. АВГУСТА

Мали матуранти који у јуну нису могли да полажу завршни испит, нову шансу имаће у другом кругу од 21. до 23. августа. 

Тест из српског (матерњег) језика заказан је за понедељак 21. августа, тест из математике за 22. август, док ће комбиновани тест (историја, географија, физика, хемија, биологија) бити одржан 23. августа.

На тест излазе они који су пали на поправни испит, који из здравствених или неких других разлога нису полагали завршни испит у јунском, првом кругу.Сви ученици морају да полажу малу матуру која представља званичан завршетак основне школе, а број освојених поена важан је за рангирање и упис у средњу школу.

На сваком од три теста ученици максимално могу освојити по 10 поена, док успех из школе носи 70 бодова.Министарству просвете до 9. августа пријављено је 618 ученика који ће полагати завршни испит у другом кругу и то 380 ученика за полагање завршног испита у редовној основној школи и 238 полазника за полагање завршног испита у школама које остварују програме образовања одраслих.

Из министарства подсећају да тај број није коначан јер се и даље школама пријављују ученици након положених разредних и поправних испита, као и ученици из Републике Српске, али и они уценици који из здравствених или породицних разлога нису могли да изађу на завршни испит.“Очекује се и накнадно пријављивање одраслих полазника, који најчешће због сезонских послова нису стигли да се пријаве у року“, наглашавају у Министарству просвете и додају да ће се штампати довољно тестова и за ученике и полазнике који касне са пријављивањем.

Прелиминарни резултати теста биће објављени 24. августа, а коначни 26. августа, након чега ће уследити трећи уписни круг у средње школе.

Паланачки ђаци ће други круг мале матуре полагати у Смедереву а у паланачким средњим школама је остало слободно око 50 места за које се очекује да буду попуњена након овог другог круга полагања. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/drugi-krug-male-mature-od-21-avgusta/