ДРУГИ КРУГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА: ЈОШ ЈЕДНА ШАНСА ЗА МАЛЕ МАТУРАНТЕ

Мали матуранти који у јуну нису могли да изађу на завршни испит, нову шансу имаће у другом кругу од сутра до 22. августа. До сада се школама пријавило око 600 осмака за други круг завршног испита.

Тест из српског (матерњег) језика заказан је за сутра, 20. августа, тест из математике за 21. август, док це комбиновани тест (историја, географија, физика, хемија, биологија) бити одржан 22. августа.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да на завршни испит у другом кругу излазе ђаци који због болести нису могла да изађу на тестове у јуну, али и они који су основну школу завршили по програму за одрасле – углавном осетљиве друштвене групе.

„Због померања теста из математике на овогодишњем завршном испиту неколико ђака, који су имали заказано међународно текмичење из математике, нису могли да изађу на трећи тест. Они ће у августу полагати тест из математике“, појаснила је она.

Додаје да су ти ђаци положили пријемни испит и уписали Математичку гимназију, али да на завршни испит сви морају да изађу, јер то представља званични завршетак основне школе.

Други круг завршног испита не организује се у свим основним школама, већ у само у неколико које одреде школске управе да буду домаћини осмацима.

Сви који желе да наставе школовање имаће прилику за то јер је у трогодишњим и четворогодишњим средњим школама остало слободно 8.109 места.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/drugi-krug-zavrsnog-ispita-jos-jedna-sansa-za-male-maturante/