ДВА МИЛИОНА ЗАПОСЛЕНИХ НАСПРАМ 1,7 МИЛИОНА ПЕНЗИОНЕРА

Према подацима Министарства привреде, објављених у билтену “Актуелна привредна кретања”,  у прва четири месеца ове године Србија је имала 2.032.000 запослених .

У исто време, показују подаци из билтена Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Србији има 1.721.864 пензионера односно оних који сваког месеца чекају своју принадлежност за минули рад. Уз ове, треба додати и податак Националне службе за запошљавање да је у мају ове године на евиденцији незапослених било 676.693 особе.

Проста рачуница показује да је “издржаваних” лица односно пензионера и незапослених више него оних који данас имају радно место и то за чак 366.557 лица. Но, чак и уколико се не сабирају они који траже радно место, однос пензионера и броја радника је изузетно неповољан и износи нешто мање од један према 1,2 , јер запослених има свега 310.136 више него оних који сваког месеца примају пензију. Неспорна је чињеница да се већ неколико година пензије исплаћују уз велику месечну дотацију из буџета Србије и да оне не би биле редовне нити оволике колике јесу да није додатних издвајања. Сасвим је друга прича ко је због тога крив и ко је тај што је испразнио некада пуне пензијске фондове , јер и са њом и без ње сурова стварност се не мења и дотације из буџета зарад редовности исплате пензија мораће се наставити и наредних година, а мало је вероватноће да ће икада моћи да се без њих исплаћују.

Од укупно 7.058.322 становника Србије, колико Републички завод за статистику процењује да их је било на крају прошле године, удео радно способног становништва је 66,4 одсто укупне популације односно 4.686.725 грађана Србије. Међутим, у радно способно становништво РСЗ сврстао је становништво између 15 и 65 година старости, али занемарљив је број младих од 15 до 20 година који , иако се сматрају радно способним, тражи или има радно место – они се школују било у средњој школи или на факултетима , па самим тим и не могу доприносити пунијој пензијској каси. Проста рачуница, опет показује да чак и када би сви петнаестогодишњаци и неколико година старији од њих добили радно место и даље се не би дошло до идеалног односа радника и пензионера који би требао да буде 1 према 3, јер да би три радника “издржавала “ једног пензионера, у Србији би требало да буде 5.165.592 радно способна становника, а тога не да нема него неће ни бити, поготово ако се настави смањење укупног броја житеља ове државе.

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dva-miliona-zaposlenih-naspram-17-miliona-penzionera/