ДВЕ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ СА МОРБИЛАМА ХОСПИТАЛИЗОВАНЕ НА ИНФЕКТИВНОМ ОДЕЉЕЊУ ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“

Како смо сазнали од начелника Инфективног одељења ОБ „Стефан Високи“ Синише Павловића, епидемија морбила још увек не јењава. 

На Инфективно одељење су пре два дана примљене и две медицинске сестре са морбилама. Једна није вакцинисана пошто се тада није примењивала вакцинација против морбила док је друга примила једну дозу вакцине. Обе су биле у контакту са пацијентима који су били оболели од морбила а то нису знали.

Подсећамо да је епидемија морбила још увек на снази у Смедеревској Паланци, Великој Плани и Смедереву. Забране посета у ОБ „Стефан Високи“ су такође још увек на снази. На Инфективном одељењу су предузете све мере опреза тако да медицинско особље није угрожено и примењују се све мере заштите како би предупредили заразу.

До 1993. вакцина против морбила давала се у једној дози. То значи да су они који су рођени након 1971. године примили само једну дозу такозване моновакцине против морбила. Након тога, од 1978. године почиње да се примењује ММ вакцина, која у Србији постаје обавезна 1981. године и од тада је сва деца примају, али, такође, само у једној дози. Тек 1993. године почиње се са применом ММР вакцине, која штити од морбила, рубеола и заушки, и то у две дозе. Друга доза се у почетку давала када дете напуни 12 година, али је установљено да се вирус најбрже шири у школама, па се од 2006. године ревакцинација ради пред полазак деце у школу

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dve-medicinske-sestre-sa-morbilama-hospitalizovane-na-infektivnom-odeljenju-ob-stefan-visoki/