ЕКО ЗАШТИТА: АЛКОХОЛ И СИРЋЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОВА

Савремено потрошачко друштво у све већој мери своју пажњу усмерава на „еколошки“ здраву храну, произведену у складу са заштитом природне средине. Сврха те еко производње је да произвођач за време стварања засада не загађује воду, земљиште или ваздух, односно, да тежи ка очувању равнотеже биљног и животињског света.

После разних препарата (селективних и тоталних-говоримо о хербицидима), на ред је дошла еко производња, по чијим су правилима пестициди строго забрањени. Сада се приступа алтернативним начинима заштите од широколисних и усколисних корова. Најбоља превенција је фрезирање засада у рано пролеће и касније његово одржавање кошењем, али услед великог физичког напора кога тражи овакав вид третмана трагало се за алтернативним начинима.Први од њих је алкохол (медицински, мада може се користити препеченица, али ко ће „бацати“ ракију?!) Алкохол је неселективан (тотални) хербицид (уништава све на шта наиђе, те се мора бити изузетно опрезан приликом његове употребе!). Од 0,3 до 0,5 дЛ (ако говоримо о медицинском који садржи 70% вол чистог етанола) се помеша са једном литром воде и кане се нека кап детерџента (најбоље је користити детерџент за прање суђа).Таквом смешом се третира коров у вашем засаду, али уз изузетну пажњу да прскањем не дохватите свој засад. У ту сврху се и додаје детерџент, да би се што пре залепио за коров и не би распршивао наоколо.

Сирће, још један продукт алкохолне и сирћетне ферментације, такође се добро показује у борби против корова. У погледу неселективности има скроз исте особине као алкохол, те се и са сирћетом мора бити пажљив.Једноставно, сирћетом из домаћинства које разблажите у доносу 1:10 (а део сирћета на 10м делова воде) напрскајте коров који желите уништити, уз пажњу да не оштетите биљку. Третирање сирћетом се препоручује ако знате да ће бити Сунца, у раним јутарњим часовима, да би сирће и сунце удружили снаге и уништили коров.

Постоји још један не толико делотворан, али занимљив начин. Kолико пута сте видели да ако у траву проспете врелу воду она изгори?! Управо тако. Прокувајте воду и пажљиво поспите по трави коју уништавате. Обавезно пратите процес, јер га је могуће поновити неколико пута.

Д.Чоловејић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/eko-zastita-alkohol-i-sirce-u-borbi-protiv-korova/