ЕНЕРГЕТСКА ПИЋА И ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ

Канцеларија за младе Смед.Паланка: Конзумација енергетских пића чини да млађе генерације (које их највише и конзумирају) имају све веће здравствене проблеме. Ево шта кажу истраживања о веома штетним дејствима ових напитака на организам. Oвде су наведена само нека од њих:
– 1. Ментално здравље
Тинејџери који испијају енергетска пића имају већи ризик од депресије, док одрасли људи имају више проблема са стресом и незадовољни су квалитетом сна. Ту су и разни други лоши утицаји на ментално здравље.
– 2. Оштећења бубрега
Висок ниво кофеина у енергетским пићима подстиче бубрежне болести. Кофеин и популарни састојак таурин највећи су узрочници, а ту је и висок крвни притисак.
– 3. Дијабетес типа 2
Енергетска пића рапидно увећавају ризик од развоја шећерне болести типа 2, јер велика потрошња кофеина смањује осетљивост на инсулин. Бројна енергетска пића садрже осам пута више кофеина него кафа, а још више забрињава количина шећера у њима. Само једно енергетско пиће садржи око 54 грама шећера, што је дупло више од препорученог дневног уноса, а кад се та количина сабере са другим намирницама које садрже шећер …
– 4. Кардиоваскуларни проблеми
Потрошња енергетских напитака може да изазове озбиљне срчане проблеме. Кофеин у њима може да узрокује високи крвни притисак, повећану брзину откуцаја срца и срчану палпитацију („лепршавост“ срца). Ова пића повезана су и са срчаним застојем, а у неким случајевима чак и са смрћу.
– 5. Ерозија зуба
Киселост и високи удео шећера у енергетским пићима изазивају велике проблеме у устима, односно са зубима и зубном шупљином. Изазивају ерозију зуба, као и разлагање њиховог површинског слоја без кога затим долази до преосетљивости и болова.
– Наравно, ту је још читав низ директних и индиректних штетних утицаја на здравље.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/energetska-pica-i-zdravlje-mladih/

3 comments

  • Bakicaki22 on 21/02/2018 at 21:35

  Djole 101

  • Alo on 21/02/2018 at 18:36

  Evo ja juce vidim na trafici devojcicu koja kupovala guaranu,a nema ni 15 godina.

  • Sss on 21/02/2018 at 10:40

  Nazalost, svako drugo dete konzumira energetske napitke! Još žalosnije je da im te napitke upravo dozvoljavaju i kupuju neobrazovani i nepismeni roditelji!
  Zašto srčani udari kod mladih ljudi? Upravo od takvih napitaka. Naročito su smrtonosni u kombinaciji sa alkoholom!
  Zato apel roditeljima, ako zelite dobro vašoj deci, ne dozvolite im da konzumiraju Red Bul, Guaranu i slične napitke!

Komentari su onemogućeni.