ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА ПРОГЛАШЕНА И У ПАЛАНЦИ-НА СНАЗИ ЗАБРАНА ПОСЕТЕ БОЛЕСНИЦИМА

Како смо сазнали у ОБ „Стефан Високи“ су од данас забрањене посете пацијентима, због епидемије морбила која је прво уведена у Великој Плани а од данас и у Смедеревској Паланци.

На Инфективном одељењу ОБ „Стефан Високи“ тренутно се налази осам пацијената,  један пацијент је из Кусатка док су остали из Велике Плане. Са Института „Торлак“ морбиле су серолошки потврђене код два пацијента док се потврда са Торлака, очекује за још шест пацијената.

Из болнице апелују на грађане да поштују забрану посета како би се спречило ширење евентуалне заразе код лежећих пацијената који су већ са ослабљеним имунитетом.

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 6.12.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистрован je укупно 361 случај малих богиња, од којих je 93 лабораторијски потврђенo у Институту Торлак.

Најмлађа оболела особа је узраста два месеца, а најстарија 60 годинa. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (91%) је невакцинисанa, непотпуно вакцинисанa или непознатог вакциналног статуса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/epidemija-morbila-proglasena-i-u-palanci-na-snazi-zabrana-posete-bolesnicima/