ЕВИДЕНЦИЈА О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ У ДРЖАВНОЈ СВОЈИНИ

Управа за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Републички геодетски завод започели су сарадњу на усклађивању података који су уписани у катастар непокретности са фактичким стањем на терену.

Том корекцијом у катастру доћи ће се до тачних података о површини пољопривредног земљишта у државној својини, наведено је у саопштењу.

„По завршетку пројекта Република Србија ће у катастару имати ауторитативне податке и тачну евиденцију државног земљишта. Цео посао би требало да се заврши до краја године, коришћењем дигиталне платформе ГеоСрбија на којој се налазе дигитални катастарски планови, ортфото и сателитски снимци“ речено је.

Како је објашњено до сада су се у те површине убрајале и оне које на терену то нису биле, као што је случај са парцелама под шумом те су управо ти, неусклађени, подаци чинили попис и евиденцију пољопривредног земљишта у државној својини, „готово немогућим задатком“.

Наводи се да кроз тај пројекат Управа за пољопривредно земљиште доставља РГЗ податке о стању на терену како би се у службама за катастар непокретности извршила провера уписа.

„По потреби, урадиће се и исправка начина коришћења земљишта, односно културе. Кроз сарадњу између Управе и РГЗ-а биће ажурирани подаци за чак 150.000 хектара“ наводи се и додаје и да је договорено да се најпре приступи корекцији података о парцелама на којима се на терену налазе шуме, а у катастру се воде као пољопривредно земљиште.

Након идентификације свих парцела које се на терену налазе под шумом и корекције података у катастру непокретности, управљање тим површинама би требало да буде пренето јавним предузећима која су задужена за газдовање шумским добром.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/evidencija-o-poljoprivrednom-zemljistu-u-drzavnoj-svojini/