ЕВРОПСКИ ДАН ДОНОРА ОРГАНА

Европски дан донирања и трансплантације органа (ЕОДД) обележава се данас са циљем да се подигне свест о важности давања органа као начина спасавања живота, али и да се захвали донорима и њиховим породицама, као и стручњацима за трансплантацију широм Европе.Такође, циљ је и да се позове медицинска заједница и носиоци политика широм Европе да размисле о важности ове терапије која спашава живот.

Овај дан Европски директорат за квалитет лекова и бригу о здрављу (ЕДQМ) при Савету Европе сваке године обележава у другој земљи, обично друге суботе у октобру, овога пута је то у Великој Британији, у Лондону.

Домаћин 20. Европског дана донирања и трансплантације органа је Британска национална организација за донирање органа (НХС Блоод анд Трансплант) која је најавила да ће имати делегате из свих 47 земаља чланица. Слоган овогодишње кампање је„Имате све што је потребно. Да ли сте размишљали да постанете донатор? „.

Подаци говоре да је потреба за трансплантацијом органа у порасту широм света, али недовољан број органа на располагању, представља ограничавајуц́и фактор у лечењу многих пацијената. То је довео и до великог броја пацијената на листама чекања.

Током 2018. године, према евиденцији Савета Европе више од 150.000 пацијената било је регистровано на листама за чекање органа у Европи. Иако су 41. 000 пацијената трансплантирана, регистовано је нових 48. 000 на листи чекања.

„У Европи се око шест нових пацијената додаје на листу чекања сваког сата, а 19 људи умире сваког дана чекајуц́и на трансплантацију“, наводи се на сајту Савета Европе.Иако је, како наводе, у протеклих неколико деценија медицинска заједница широм Европе била сведок многих невероватних напретка у трансплантацији органа, ниједна трансплантација није могућа без акта давања органа.

Један донор, у зависности од животне доби, може да спасе до осам људских живота и може да помогне у лечењу 100 људи који чекају трансплантацију одређених ткива.

„Захваљујуц́и храбрим и несебичним даваоцима и њиховим породицама врши се трансплантација. Њихов дар живота даје толико много других прилика. Сва медицинска достигнуц́а су, међутим, могуц́а само ако је постигнут значајан напредак у ставовима према давању органа. Свака држава и заједница непрестано покушавају да подигну свест о давању органа и трансплантацији“, истичу у саопштењу из Британске националне организације за донирање органа.

Током данашњег обележавања биће говора и о технолошком напредку у области трансплантације. Медицински директор за крв и трансплантацију НХС-а Јохн Форситхе изјавио је да је Велика Британија водец́а земља на свету у техници обављања трансплантације срца од даваоца ДЦД .

Иначе данашњи дан, Србија дочекује са мање од пет донора на милион становника, што је сврстава на самом дну лествице, тачније на петом месту отпозади, док су Шпанија, Португал и Хрватска по броју донора и трансплантација у самом врху.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/evropski-dan-donora-organa/