(ФОТО) АЗАЊСКА И КУСАДАЧКА ШКОЛА ПРИСУСТВОВАЛЕ ВЕЛИКОМ ШКОЛСКОМ ЧАСУ У ШУМАРИЦАМА

У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на жртве у Другом светском рату. Крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама одржана јединствена антиратна манифестација Велики школски час.

Великом школском часу су присуствовали и представници наше општине а то су били ученици седмог и осмог разреда ОШ „Брана Јевтић“ из Кусатка и ОШ „Радомир Лазић“ из Азање. Ученици су имали прилике да, поред присуствовања самој манифестацији, обиђу и Музеј „21. октобар“ и храм посвећен Крагујевачким Новомученицима где је Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски господин Јован са свештенством.

На Великом школском часу изведен је драмски приказ „Игре бројева“ књижевника Мирка Демића из Крагујевца, у режији Марка Мисираче.

Комеморативна манифестација „Велики школски час“ у Спомен-парку Шумарице одржана је у знак сећања на 21. октобар 1941. године, када је немачка окупациона војска убила више хиљада Крагујевчана, међу којима су били и ђаци и њихови професори.

Немачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника и рањавање 26 у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, и 15 дечака, уличних чистача обуће.

Фото М.Станић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/foto-azanjska-i-glibovacka-skola-prisustvovale-velikom-skolskom-casu-u-sumaricama/

1 comment

    • Sss on 22/10/2017 at 18:51

    Da je sreće da su išle sve škole iz naše opštine!

Komentari su onemogućeni.