(ФОТО) ПЛАВИМ ДУНАВОМ ДО ГОЛУБАЧКОГ ГРАДА

Текст и фото Наташа Миљевић

Ако продужите уз плави и чаробни Дунав још само двадесетак километара ка Ђердапу од Сребрног језера, наићи ћете на призор од кога застаје дах!

Изнад Дунава, на улазу у један од наших најлепших националних паркова – Ђердап, лежи он, тајанствен, поносан, древан и стамен, најбоље очуван средњовековни европски град – Голубац.

Подигнут још у 13. веку, освајан од Угара и Турака, у поседу и цара Лазара и Светог Деспота Стефана и сестрића му Ђурађа, касније Михаила Обреновића, Аустроугара и тако редом,  до данашњих дана када је опет наш, стоји тако ту, на обали те „моћне реке седам земаља“, у свом старом сјају, да нам сведочи ко смо и одакле смо, ако некад заборавимо. 

Када једном посетите Манасију или Маглић, када угледате лепоте Лазаревог кањона, Бањске стене на Тари или Власине, када осетите мирис Златибора или прођете гудурама Старе Планине, а ноге оквасите у Дунаву, целивате камен Љубостиње и Жиче или се окупате у Сави, а у Милешеви станете са трепетом пред духовним оцем нације, Светим Савом и пред фреском Белог Ангела и када отворите било коју од књига староставних – Крмчије, Мирослављевог Јеванђеља, Слова љубве… заљубићете се у Србију, поново, ако сте можда имали неких сумњи или сте, на мах преварени, помислили да има старијих, бољих и лепших места.

И бићете поносни што сте баш из тог, древног, културног и Христољубивог рода. А ово место је управо такво. И наше је, било и остало.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/foto-plavim-dunavom-do-golubackog-grada/