ФОТОГРАФИ МЕШ „ГОША“ НА НАГРАДНОМ ПУТОВАЊУ НА ЗЛАТИБОРУ

hdr

Уводни део – Наташа Миљевић

Фото – Милош Савић, Наташа Миљевић, сајт Епархије врањске и другари из Кампа пријатељства

Матурант МЕШ ,,Гоша“ Милош Савић, заједно са својим ментором проф. дипл.ел.инг. Наташом Миљевић, боравио је на наградном путовању на Златибору у периоду од 20. до 27. јула 2018.г. Овај седмодневни боравак је Прва награда на ликовном делу конкурса Светог манастира Хиландар и Епархије врањске, расписаног у априлу ове године, коју је Милош освојио радом ,,Манасијо – древни граде“, снимљеном на последњем витешком турниру посвећеном Светом Деспоту Стефану Лазаревићу, под менторством проф. Н.Миљевић.

У оквиру овог седмодневног боравка на једној од наших најлепших планина, под покровитељством Светог манастира Хиландар и у овој смени и Епархије врањске, ученик и професор су учествовали у бројним посетама забавним парковима, излетима до чувених околних природних или руралних локација, посетама манастирима, црквама, радом на различитим радионицама верског, ликовног и музичког карактера, као и на завршној приредби овог ,,Кампа пријатељства“ који већ више година манастир Хиландар организује за нашу децу из угрожених српских крајева – у овом термину су на Златибору боравила деца из Бујановца, Прешева, Пчињског округа, Старе Србије (Македоније) награћена за различите радове и неколико награђених ученика на конкурсу посвећеном новомученицима сурдуличким из Централне Србије, док су у претходној смени овде боравила српска деца из Хрватске и Републике Српске.

Милош Савић је и овог пута дао свој велики допринос у светлописању (фотографисању) целог догађаја, док је ментор Наташа Миљевић учествовала и као соло извођач у завршној приредби дивног и племенитог Кампа пријатељства, којој су, поред деце из српских енклава и њихових веруочитеља и ментора, присуствовали и преосвећени Епископ врањски г. Пахомије, високи гости из Владе РС, локалне самоуправе, бројни спонзори овог кампа и  повереник манастира Хиландар. 

У наставку можете прочитати детаљан извештај о организацији и догађајима на овом кампу и погледати нешто од фотографија које смо забележили на овом заиста незаборавном путовању где су склопљена многа нова другарства и отворени неки нови хоризонти који спајају Србе где год да су. Снимак са завршне приредбе ће вам можда најбоље дочарати атмосферу коју смо до краја овог боравка на Златибору створили, осетили и понели у својим срцима одавде.

,,У организацији Православне епархије врањске и Царске Лавре манастира Хиландара, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, и ове године, на Златибору, у оквиру „Кампа пријатељства“ који се одржава четврту годину заредом, бесплатно су боравили ученици веронауке који су постигли најбоље резултате на епархијском такмичењу из веронауке, затим награђени учесници на литерарном и ликовном Конкурсу „Отаџбина и слобода – прошлост, садашњост и будућност“ (Смедеревска Паланка, Велика Плана и Зрењанин) који је одржан поводом прве славе Светих Сурдуличких мученика, чланови „Јустинове омладине“ Свеправославног Друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“, као и ученици који су остварили успешне резултате на општинским и другим такмичењима са подручја Православне епархије врањске (Трговиште, Бујановац, Прешево, Врање, Сурдулица, Владичин Хан, Босилеград). Ове године, са ученицима из Епархије врањске (100 ученика), боравила је и група ученика из Старе Србије – Републике Македоније (26 ученика из Куманова и Кучевишта), које је предложила Српска заједница у Македонији.

          На дан поласка групе на Златибор, 21. јула 2018. године, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, протојереј-ставрофор Станисав Петрушевић, секретар Епископа врањског, служио је молебан и благословио путовање ученика и вероучитеља који су боравили у пратњи. На путу до Златибора, група је посетила манастир Благовештење у Овчарско-кабларској клисури и упознала се са историјатом ове древне светиње. У послеподневним часовима, ученици су стигли на Златибор, где их је дочекао господин Милош Стојковић, повереник манастира Хиландара. Ученици су били смештени у објекте високе категорије Студентског одмаралишта „Ратко Митровић“.

          Другог дана након што су стигли на Златибор, 22. јула 2018. године, ученици су са пратиоцима најпре присуствовали Светој Литургији у златиборском храму Преображења Господњег, на којој се велики број и причестио. Након Свете Литургије и трпезе љубави, ученицима је омогућено да посете Дино и Авантура парк на Златибору, као и базен Угоститељског објекта „Олимп“.

          И наредних дана боравка у „Кампу пријатељства“ ученици су имали веома разноврстан програм: посету манастиру Милешеви, посету Ски-центру „Торник“ и вожњу жичаром, присуство Светој Литургији на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у златиборском храму, посету цркви Светог Архангела Гаврила у Чајетини, посету Музеју на отвореном „Старо село“ – Сирогојно и Стопића пећини у Рожанству, а међусобно упознавање и дружење употпуњено је кроз часове веронауке и ликовне радионице, где су ученици на папир преносили своје утиске и запажања за време боравка на Златибору и обиласку златиборског краја и западне Србије.

          „Камп пријатељства“ на Златибору, 23. јула 2018. године, посетио је и учеснике поздравио пригодним речима господин Александар Пајић, помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, а овом приликом, за подршку капму, ученици су му уручили писмо захвалности Министру просвете, науке и технолошког развоја, господину Младену Шарчевићу и његовим сарадницима. Господин Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, такође је поздравио учеснике кампа.

          Последњег дана „Кампа пријатељства“, 26. јула 2018. године, учеснике је посетио и благословио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, који је присуствовао и свечаној приредби поводом завршетка „Кампа пријатељства“, а на којој су се могли видети и плодови и резултати вишедневног заједничког дружења и заједничких активности, кроз песму, игру и рецитације. Свечана приредба одржана је у конгресној сали Студентског одмаралишта „Ратко Митровић“, а истој су присуствовали и поједини добротвори кампа. На почетку приредбе, Епископа врањског Г. Пахомија, господина Марка Попадића, посебног саветника и шефа Кабинета Министра просвете, науке и технолошког развоја и друге госте и присутне, а у име Царске Лавре манастира Хиландара и игумана Хиландара Архимандрита Методија, поздравио је господин Милош Стојковић, повереник манастира. Овом приликом, господин Стојковић, присутним добротворима кампа доделио је и Захвалнице манастира Хиландара.

          По завршетку културно-уметничког дела програма, присутне ученике и госте поздравио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, захваливши се свим добротворима на подршци, упућујући посебну захвалност игуману Царске Лавре манастира Хиландара Архимандриту Методију, Председнику Републике Србије господину Александру Вучићу, Министру просвете, науке и технолошког развоја господину Младену Шарчевићу, Председнику Општине Чајетина господину Милану Стаматовићу, као и господину Милошу Стојковићу, поверенику манастира Хиландара.

           Пре поласка учесника кампа са Златибора, Епископ врањски Г. Пахомије, у пратњи делегације ученика веронауке, посетио је Општину Чајетина и том приликом господину Милану Стаматовићу и господину Милошу Стојковићу, уручио Архијерејске грамате у знак захвалности за дугогодишњи труд, залагање и указано гостопримство.

          Православна епархија врањска, заједно са учесницима „Кампа пријатељства“, њиховим пратиоцима и родитељима, за несебичну љубав и бригу о православној омладини, изражава захвалност: Игуману Царске Лавре манастира Хиландара Високопреподобном Архимандриту Методију, Председнику Републике Србије господину Александру Вучићу, Министру просвете, науке и технолошког развоја господину Младену Шарчевићу и сарадницима Александру Пајићу и Марку Попадићу, господину Милану Стаматовићу, Председнику Општине Чајетина,  господину Ненаду Боровчанину и особљу ЈП „Одмаралишта Србије“, господину Драгану Кићановићу и особљу Угоститељског објекта „Олимп“, госпођици Александри Павловић и Трговинском предузећу „Еуроал“ из Јагодине, господину Блажи Матовићу, власнику Туристичке агенције „Матовић“ из Чачка, Компанији „Кавим-Јединство“ из Врања, господину Марку Булату и господину Милошу Стојковићу, поверенику манастира Хиландара, који је са сарадницима и уз помоћ горе наведених институција и појединаца и ове године реализовао одржавање „Кампа пријатељства“. “    – Протојереј Синиша Пиљановић, извор – сајт Епархије врањске

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/fotografi-mes-gosa-na-nagradnom-putovanju-na-zlatiboru/