ГОША ПО ТРЕЋИ ПУТ НА ПРОДАЈИ, ЗАИНТЕРЕСОВАН ИНВЕСТИТОР ИЗ КИНЕ

Фабрика шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке у стечају огласила је продају по трећи пут, овога пута непосредном погодном уз прикупљање писаних понуда.

Стечајни управник Аца Митић каже за Инсајдер да овога пута има доста заинтересованих купаца са озбиљним портфолиом, а највећи број њих је из Kине.„Видећемо шта ће бити. Питају ме људи ко ће купити, ја им кажем – онај ко понуди највише. Шалу на страну, овога пута има доста заинтересованих инвеститора. Највише из Kине, али и из других земаља“, каже стечајни управник за Инсајдер.

Подсетимо, претходне две продаје Гоше су пропале, јер није било заинтересованих купаца, односно ниједна фирма није уплатила обавезни депозит.Новинари Инсајдера судбином фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке и судбином њених радника бавили су се у емисији „Држава против радника“. Запослени у Гоши скоро четири године нису примали плату, а јавност Србије је за то сазнала тек 22. марта 2017. када се обесио један од радника.

Сви догађаји у фабрици шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке – од приватизације 2007. до данас – показали су, према истраживању Инсајдера, да радници нису морали да остану без зарада, а држава без више од четири милиона евра пореза, само да су представници надлежних институција радили свој посао.

Бивши власник четири године није плаћао радницима и држави, а њему се дугује…
Укупан дуг Гоше према радницима и повериоцима износи 25 милиона евра, а с обзиром на то да је процењена вредност фабрике вишеструко мања, поставља се питање да ли ће уопште остати новца за раднике и државу којима се дугује укупно око седам милиона евра, ако фабрика и буде продата.

Дуг према радницима, али и држави, у овом тренутку, није могуће наплатити јер су бивши власници Гоше, словачка фирма ЖОС и с њом повезана кипарска фирма Лиснарт, привилеговани повериоци. Наиме, словачка фирма је ставила под хипотеку сву имовину фабрике током 2013. и 2014. и то у тренутку када је она била у блокади и дуговала новац и држави и радницима, показало је истраживање Инсајдера објављено у емисији „Држава против радника“.

Хипотека и залози стављени су на основу наводног дуга који је Гоша направила у пословању са фабриком из Словачке, практично својим власником, и то у износу од 14,2 милиона евра. Однос бившег власника према Гоши најбоље илуструје то што је ЖОС под залог ставио чак и касетофон фабрике чија је вредност процењена на 900 динара.

На тај начин је словачка фирма, као власник Гоше, себе свесно ставила у привилегован положај и оштетила остале повериоце, пре свега раднике и државу, због чега је стечајни управник Аца Митић против ЖОС-а и Лиснарта поднео и тужбу.

Инсајдер: Држава против радника
Фабрика Гоша продата је 2007. словачкој фабрици ЖОС из Трнаве чији је већински власник бизнисмен из Словачке Владимир Пор. Те године Гоша постаје „Извозник године“, међутим, слика савршеног пословања и успешног извоза почела је да се урушава већ 2009, а свака наредна година за Гошу је била све тежа. Од 2014. године Гоша престаје да исплаћује зараде радницима, а држави порезе и доприносе, а резултат свега тога је да је дуг Гоше у новембру 2017, када је проглашен стечај, према радницима и држави износио скоро седам милиона евра.

О томе како је Гоша уништена због немара државе и пословних акробација словачке ЖОС Трнаве, гледајте у емисији Инсајдера „Држава против радника“.

Извор: Инсајдер  www.insajder.net.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/gosa-po-treci-put-na-prodaji-zainteresovan-investitor-iz-kine/