ХАПШЕЊА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗБОГ КРИВИЧНИХ ДЕЛА ИЗ ОБЛАСТИ ПРИВРЕДЕ И КОРУПЦИЈЕ

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним јавним тужилаштвима, спровели су више појединачних акција у циљу спречавања привредног криминала и корупције.

У склопу ових акција на територији Зајечара, Јагодине, Панчева, Пожаревца, Смедерева, Суботице, Ужица и Чачка ухапшено је 19 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2012. године до данас извршили више кривичних дела, а против још 75 особа широм Србије поднете су кривичне пријаве у редовном поступку.

Они се сумњиче да су буџету Републике Србије, јавним предузећима и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од око 1.100.000 евра.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том град, ухапсили су И.Д. (1976) из Овче и Љ.П. (1971) из Смедерева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољена трговина.

Сумња се да су они, у мају ове године, без овлашћења за трговину набавили 11.000 литара дизел горива од чега су продали 2.000 литара.

На овај начин избегли су плаћање ПДВ-а и других прописаних дажбина у износу од 862.070  динара,  за колико су оштетили буџет Републике Србије.

Полиција је пронашла и одузела осталу количину од 9.000 литара дизел горива.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу основних јавних тужилаштава у Великој Плани, Пожаревцу и Свилајнцу, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица ПД „Duki shop kom“ доо, одговорног лица СПТР „Еуро“доо, одговорног лица УТП “Џони Ком“ и одговорног лица ПД “Рудо градња“ доо и ПД “Аграр Центар М“ доо, због постојања  основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја и  неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

Како се сумња, они су за период од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године, кроз симуловане пословне односе и фиктивне фактуре евидентирали нетачне и непотпуне податке и тако избегли плаћање пореза за привредне субјекте где су били одговорна лица, у укупном износу од 30.695.931 динар, на штету буџета Републике Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/hapsenja-osumnjicenih-zbog-krivicnih-dela-iz-oblasti-privrede-i-korupcije/