И ОВЕ ЈЕСЕНИ ИНВАЗИЈА СМРДИБУБА

Јесен са собом повлачи досадне инсекте којих се не можемо решити тако лако! Свакако, једни од најгорих су смрдибубе које могу да изазову велику непријатност отпуштањем смрада када покушате да их се решите!

Смрдибубе не подносе хладноћу, па са првим јесењим данима траже скровиште у становима и кућама како би презимеле. Иначе, оне се хране засадима поврћа, малињацима и виноградима. Такође, и биљним соком, дакле, што је биљка или њен плод сочнији, привући ће више смрдибуба.

Будући да је у питању најезда ових досадних инсеката, за њихово сузбиљање саветује се употреба хемисјких средстава, али је проблем што се оне веома лако и брзо навикну на те хемикалије. У борби против смрдибуба користе се бројни природни препарати који нису штетни за људе и околину.Иначе, на нашим просторима регистроване су две врсте: мраморна и етиопска зелена смрдибуба.

Мраморна смрдибуба тренутно је бројнија од ове друге врсте. Она је стигла из југоисточне Азије у Европу где је први пут регистрована 2004 године. Kод нас је пронађена 2016 године.

Ипак, није пожељно да их дирате рукама без неке заштите, јер у самоодбрани испушта смрдљиву супстанцу (отуд и назив смрдибуба) на бази аликохола која у додиру са очима може изазвати иритације.Заштита против смрдибуба

1. На прозоре навуците мреже које ће спречити ове инсекте да уђу у ваш дом.

2. Ако видите неку смрдибубу у вашем дому, ухватите је папирном марамицом или пластичном врећицом и избаците је у wц шољу па пустите воду. Пазите да је при томе не зњечите како не би осетили тај грозни смрад.

3. Направите спреј од белог лука тако што ћете размутит четири кашике белог лука у праху у 16 супених кашика воде. Или згњечите 4 чена белог лука у пола литре воде и оставите да одстоји 24 сата. Након тога воду са белим луком ставите у распршивач па испрскајте окове прозора, мреже за прозоре и врата, као и сва места где смрдибубе могу да уђу. Мирис белог лука ће отерати ове напасти.4. Ако не волите мирис белог лука, уместо њега користите нану. Етерично уље нане помешајте са водом да мирис буде интерзивнији и са овим спрејем испрскајте окове прозора и врата и остале пукотине кроз које би смрдибуба могла да уђе у ваш дом.

5. У чинију са водом (око 2 л воде) сипајте 1 супену кашику детерџента за веш па промешајте док се детерџент не истопи. Затим смрдибубе које се пењу по завесама и зидовима метлицом убаците у ту воду – брзо ће се угушити.

6. Направите раствор од 200 мл воде, 200 мл сирћета (алкохолног) и 100 мл сока од лимуна. Са овим раствором испрскајте окове прозора и врата, као и пукотине. Смрдибуба ће побећи од овог мириса.

7. Раствор од љутих папричица је најјачи спреј који проверено тера смрдибубе. Потребне су вам 3 најљуће љуте папричице, 3 чена белог лука, 1 главица црног лука, 300 мл сапунице. Исецкајте паприке и лук па додајте у сапуницу. Покријте крпом и оставите да све одстоји током ноћи. Сутра смесу процедите па сипајте у распршивач којим ћете испрскати врата и прозоре, зидове и остале пукотине.

Природни предатори

Један од природних предатора ових буба је врста оса. И оне су такође недавно пронађене у Америци. А како би се на природан начин сузбиле смрдибубе научници су истраживали шта се налази и у Азији од њихових природних предатора. Истраживања су показала да одређена врста оса тзв. самураи осе у Азији регулишу бројност смрдибуба.

За сада се још увек прати цела ситуација и још није пронађен поуздан начин како да се на најефикаснији начин отарасимо смрдибуба. Али увођењем природних предатора смрдибуба у еко-систем за сада изгледа као најбољи начин за контролу бројности смрдибуба.

Еспресо

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/i-ove-jeseni-invazija-smrdibuba/

1 comment

    • Slobodan on 20/10/2019 at 10:03

    Sjajan text,ostadoh bez reči

Komentari su onemogućeni.