ИМАЛИ СМО ПЕТО НАЈТОПЛИЈЕ ЛЕТО У СРБИЈИ

Лето ове године је пето најтоплије лето у Србији са средњом температуром ваздуха 22,1 степен и друго најтоплије према минималној температури ваздуха, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Средња температура ваздуха у току лета била је у интервалу од 20,7 степени у Пожеги до 24,9 степени у Београду, а у планинским пределима од 14,1 степен на Копаонику до 18,9 степени на Златибору.

У Београду је са 24,9 степени ово лето било четврто најтоплије од 1888. године, а најтоплије 2012. године када је средња сезонска температура ваздуха износила 26 степени.

На Палићу је лето 2019. године било треће најтоплије, а у Новом Саду, Сомбору, Лозници, Ћуприји, као и на Копаонику и Црном Врху четврто најтоплије лето.

Највиша дневна температура у току лета измерена је 12. августа у Лесковцу и износила је 38,1 степен. Најнижа температура измерена је на Копаонику 11. јула и износила је 2,8 степени.

Регистрована су 73 дана са субјективним осећајем температуре преко 30 степени, што је за шест дана више него лета 2017. које је било друго најтоплије од 1951. до данас.

Број тропских дана, када је максимална дневна температура ваздуха од 30 степени и више, био је у интервалу од 47 у Пожеги, Куршумлији и Крагујевцу до 61 дана у Неготину, што је за 21 дана више од просека. У вишим пределима на Копаонику није регистрован ниједан тропски дан, док их је на Златибору било десет.

У Београду је забележено 55 тропских дана, што је за 23 дана више од уобичајеног броја тропских дана

Највећи број тропских ноћи, када је минимална дневна температуром ваздуха од 20 степени и више, забележен је у Београду и износио је 46 ноћи, што је за 30 дана више од просека за Београд.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/imali-smo-peto-najtoplije-leto-u-srbiji/