ИНФОРМАТИКА ОБАВЕЗНА ОД ПЕТОГ РАЗРЕДА

Овогодшњи ученици четвртог рареда основне школе, када на јесен крену у пети, уколико буде прихваћен предлог новог наставног плана и програма за више разреде основне школе, имаће три другачија обавезна предмета од својих претходника. Наиме, на захтев Министарства просвете, Завод за унапређивање образовања и васпитања направио предлог новог наставног плана и програма за више разреде основне школе. По том предлогу би се од петог до осмог разреда увели информатика и рачунарство, техника и технологија и физичко и здравствено васпитање и то поступно, то јест од јесени би се увели у пети разред, а затим у наредне три године сукцесивно у шести, седми и осми.

И мада ови предмети нису потпуно нови, јер већ у неком облику постоје, у наставном плану и програму основаца, има неколико новина.

Наиме, од изборног предмета информатика и рачунарство, настао би обавезан предмет информатика са једним часом недељно. Садашњи обавезни предмет техничко и информатика ослобођен је информатичких садржаја, а додати су му технолошки и предузетнички и постао је техника и технологија, такође с једним часом недељно, док су досадашња два обавезна недељна часа физичког прерасла у исти обавезан фонд часова физичког и здравственог васпитања.

Новина у овом предлогу је и да је досадашњи један час недељно изабраног спорта, прешао из обавезног изборног предмет, у ваннаставне активности од један и по час недељно.Како ће ова 54 часа годишње ученици проводити одлучиваће школе саме, а иако ови часови неће бити у распореду, активности ученика на њима утицаће на оцену из физичког и здравственог васпитања.

Због ових измена ђаци неће бити оптерећени више него до сада јер нови предмети замењују старе у истом недељном фонду часова, а чињеница да би се од изборне информатике, створио обавезан предмет информатика и рачунарство, превладана је превођењем једног часа недељно изабраног спорта из обавезног изборног предмета, који се налази у распореду, у вананаставне активности, које нису у недељном распореду.

Предлог је и да се укину и остали изборни предмети (цртање, сликање, вајање, шах, хор, оркестар) , али да ови садржаји не нестану из школа, него да убудуће буду у оквиру слободних активности, ван школског распореда.

У Министарству просвете кажу да због ових промена неће бити угрожени наставници, јер ће им се убудуће у фонд часова рачунати и вананаставне активности, тако да њихова плата не би требало да трпи.

О овом предлогу Национални просветни савет расправљаће на седници заказаној за 11. април. Ово тело је прошле године одложило увођење информатике као обавезног предмета у основне школе, сматрајући да у њима још не постоје потребни услови за то, од техничких до кадровских.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/informatika-obavezna-od-petog-razreda/