ИНСТИТУТ ГОША СЕ ПРИВАТИЗУЈЕ ЗАТО ШТО ЈЕ ПРИВАТНИК ЕФИКАСНИЈИ

Поред тога што продаје „губиташе“, предузећа која послују у минусу и представљају терет за буџет, држава је недавно одлучила да прода и истраживачко-развојни Институт Гоша који дуги низ година позитивно послује, али и обучава стручни кадар у области техничко-технолошких наука.

Kако су у Министарству привреде рекли за Инсајдер, разлог за продају је процена државе да ће приватни власник пословање Института учинити „још ефикаснијим“. „Министарство привреде спроводи поступак приватизације, у складу са Законом о приватизацији, а са циљем трансформације друштвених и државних предузећа. Циљ приватизације није да се приватизују само предузећа која остварују губитке, већ и она која позитивно послују, а која би приватни капитал трансформисао и учинио још ефикаснијим“, кажу у министарству за Инсајдер, додајући да тренутно не могу да говоре о потенцијалним заинтересованим купцима.

Институт се продаје по почетној цени од 970.125 евра. Рок за подношење пријава за учешће у поступку јавног наметања је 5. октобар, а отварање понуда је заказано за 8. октобар.

Институт Гоша д.о.о. је истраживачко-развојни институт који се бави истраживањима у области техничко-технолошких наука, али и обуком и школовањем заваривачког кадра, инжењера и технолога. До 2003. био је део Гоша Холдинг корпорације, система који је током 80-тих запошљавао чак 12.000 радника, након чега је прешла у 100 одсто власништво државе.

Јавни позив за продају Института Гоша који је покренут средином овог месеца је трећи по реду од када је поступак приватизације покренут још у току 2016. Претходна два покушаја продаје 2017. године завршена су безуспешно.

Портпаролка Института Зорица Матић каже за Инсајдер да не зна шта је мотив државе да прода ову установу с обзиром на стабилно пословање, али претпоставља да је у питању генерални став државе да све треба приватизовати.

„Разлози су вероватно у државној политици да се све приватизује. Не постоје никакви посебни разлози. Ако држава сматра да јој није у интересу да у њеном власништву буде институција која може бити од користи читавој нацији, то је њихова одлука, они су власник и ми на то не можемо да утичемо“, истиче Матић.

Институт је 2013. године имао 70 запослених, а тај број се до краја прошле године готово преполовио, па тренутно има 40 запослених.

Гоша Холдинг и последњи дани

Институт Гоша и данас има два седишта, један у Београду и један у Смедеревској Паланци где се налазила и некадашња Гоша Холдинг корпорација. У Смедеревској Паланци Институт данас има четири акредитоване лабораторије и центар за обуку заваривача који ради за немачки ГИЗ. Услуге Института користила је и Фабрика шинских возила Гоша која је отишла у стечај 16. маја ове године, а чији су се радници обучавали у Институту.

Гоша Холдинг корпорација, некада огроман индустријски комплекс у Смедеревској Паланци, доживео је судбину највећег дела српске индустрије и данас је место напуштених фабричких хала и зарђалих машина. Од 11 фабрика које су радиле у оквиру Холдинга данас послују само две – Гоша ФОМ и Гоша Монтажа.

Судбином фабрике шинских возила Гоша и тиме како је ова некада успешна фирма уништена, новинари Инсајдера су се бавили у емисији „Држава против радника“.

Извор insajder.net.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/institut-gosa-se-privatizuje-zato-sto-je-privatnik-efikasniji/