ИЗАЗИВАЧИМА ОПАСНОСТИ ОД ПОЖАРА СЛЕДЕ ВИСОКЕ НОВЧАНЕ КАЗНЕ

Одељење за ванредне ситуације Смедерево, као део Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије обратило се јавности саопштењем, с обзиром на прогнозу РХМЗ за наредни период, која предвиђа високе температуре, самим тим и повољне услове за настанак шумских пожара.

                                                                                           САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На основу сезонске метеоролошке прогнозе РХМЗ за наредни период, очекују се високе температуре у дужем временском периоду које стварају повољне услове за настанак шумских пожара и пожара на отвореном простору.

Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, подсећа и упозорава грађане да је:

1. забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, ниског растиња, биљних остатака и смећа на отвореном простору (односи се и на дворишта).
За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара. Поред прекршајне одговорности лица која су на овај начин изазвала пожар дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.

2. забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 м од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима.
За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара до 50.000 динара за физичка лица.

3. приликом извођења пољопривредних радова неопходно извршити контролу исправности механизације, опремити механизацију исправном и контролисаном противпожарном опремом, обезбедити контолу ускладиштавања усева као и организовати стално дежурство, осматрачку службу, службу везе и обавештавања.
За непредузимање ових мера Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара до 50.000 динара за физичка лица а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара.

НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА
полицијски саветник
Ненад Јоцић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/izazivacima-opasnosti-od-pozara-slede-visoke-novcane-kazne/