(ВИДЕО) ИЗЛОЖБА СЛИКА БОГОЉУБА ЈАНАЋКОВИЋА

Портрети познатих личности попут Новака Ђоковића, Радмиле Савићевић, али и обичних људи, само су део онога што је Богољуб Јанаћковић приказао на изложби у Дому културе “Војислав Илић” на Руднику.

Портретисану ликовну форму Богољуба Јанаћковића карактерише суживот са говором очију, лица, одлутаног погледа умишљености, тајанства, спокоја…
– Публика може да види комплетан опус од малих карикатура које се у постаментима налазе које сам радио у кафанима, канцелрији, доколици, ћаскању са пријатељима, који су директно из бележнице нотеса, како су настајали тако се налазе. Могу се видети портрети настали у пастелу, слике на платну настале као акрил – објашњава Јанаћковић.

Kаже да углавном ради кад наиђе инспирација и кад постији разлог за то. Kао и бројни уметници у данашње време бавим се и израдом портрета по наруџбини.
– Портрете углавном радим у пастелу, а све друге слике у распону од сувог пастела до акрила на платну. Оловка је у почетку била доминантна. За израду портрета је потребно пар дана у зависности од личности, да ли радим уживо или са фотографије – истакао је он.

У ризници галеријских вредности Јанаћковића централно место поставке заузима “Хиландар”.
– Слика је рађена у распону од 10 година, од 2007. до 2017. године. Рађења је у хиперреализму – нагласио је Јанаћковић.

Управник Дома културе на Руднику, Момчило Пауновић, каже да ни сам аутор није био светан шта све има у колекцији док није своја дела поставио на зид галерије.

– Ово је прва самостална изложба Богољуба Јанаћковића после 20 година. За пет година постојања Дома културе на Руднику, многи су дошли и своје прве изложбе одржали управо овде, и кренули даље ка Београду, Европи и свету – нагласио је он.
Пауновић је истакао да ће до краја године бити одржано још пар изложби.
Сви заинтересовани изложбу Богољуба Јанаћковића под називом „Првих двадесет година“, могу погледати до 01. новембра.

ГМИНФО

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/izlozba-slika-bogoljuba-janackovica/