ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЕЂУЈУ ЕКОНОМСКУ ЦЕНУ ПРЕДШКОЛСКОГ ПРОГРАМА

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о предшколском васпитању и образовању.Закон би требало да омогући локалним самоуправама да боравак деце у вртићима субвенционишу мање од досадашњих 80 одсто.Изменама и допунама Закона прописује се нов начин учешћа локалне самоуправе у обезбеђивању средстава за остваривање делатности предшколског васпитања и образовања и локалној самоуправи се препушта да утврди економску цену предшколског програма по детету.

За разлику од досадашње праксе да родитељи плаћају 20 одсто економске цене вртића, а локална самоуправа 80, ступањем на снагу новог Закона о основама васпитања и образовања, општине и градови моћи ће да плаћају „до 80 одсто“.

Измене и допуне Закона о предшколском образовању углавном се односе на усаглашавање са предлогом системског просветног закона – Закона о основама система образовања и васпитања који је недавно усвојен.

Изменама закона је утврђено повећање висине новчаних казни за прекршај одговарајућих норми Закона за предшколску установу, односно основну школу, као и новчане казне за директора, односно одговорно лице предшколске установе, односно школе која остварује припремни предшколски програм.

Извор Б92

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/izmenjen-zakon-o-predskolskom-obrazovanju-subvencije-lokalne-samouprave-od-sada-do-80-procenata/

1 comment

    • Ime on 09/11/2017 at 07:23

    SRAMOTA, ovo „do 80%“ znači da subvencija opštine može biti i 0%

Komentari su onemogućeni.