ИЗРАЂЕН ПРАВИЛНИК О УЧЕНИЧКИМ ЗАДРУГАМА-ЂАЦИ МОГУ ДА ОСНУЈУ ФИРМУ

Нови просветни закони предвидели су да све школе могу да оснују задруге и да оне много лакше функционишу него раније. Управо је израђен је и Правилник о школским задругама, који би ускоро требало да буде и усвојен.

Правилником је предвиђено да школе могу да оснују задруге, како би развијале ваннаставне активности и предузетнички дух ученика. Задруге функционишу као право правно лице – имају оснивачки акт, руководиоце, уписују се у посебан регистар који ће водити Агенција за привредне регистре. Задругари могу да буду особе запослене у школи, ученици и родитељи, а задругом управљању скупштина, управни одбор и директор.

У Министарству просвете објашњавају да ученичка задруга може да се бави производњом, услужним делатностима, друштвено корисним или хуманитарним радом.

– Ученичка задруга обавља делатност која се односи на производњу и продају производа, израду делова за индустрију и занатство, прикупљање секундарних сировина или пружање услуга трећим лицима – објашњавају у Министарству просвете. – Ученичка задруга води пословне књиге, саставља и подноси финансијске извештаје, како је прописано законом који уређује рачуноводство. Школа је дужна да уз финансијски извештај школе, Министарству достави и извештај о раду ученичке задруге.

Детаљно је уређено и како задругари могу да троше зарађени новац. Уколико имају губитак, њега прво надокнађују, а потом редом – новац могу да троше на унапређење рада, на куповину уџбеника, на екскурзије, пројекте, наставна помагала… До четвртине зараде задругари могу да поделе као награде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/izradjen-pravilnik-o-ucenickim-zadrugama-djaci-mogu-da-osnuju-firmu/