ЈАЧАЊЕ ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У ШКОЛАМА

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписали су јуче Протокол о реализацији пројекта за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Србији. 

Пројекат подразумева повезивање свих школа оптиком на Академску мрежу (АМРЕС), изградњу бежичне локалне рачунарске мреже у школама, опремање школа рачунарском и сигурносном опремом и развој централизованих инфраструктурних и образовних сервиса.

Обезбедили смо током лета много рачунара за школе, и то што средствима Министарства, што кроз донације. Сада већ имамо проблем да нађемо школу која нема рачунаре, па смо почели са заменом постојеће бољом опремом, рекао је Шарчевић.

Министар је навео да се ради на систему који ће омогућити деци да у школи користе таблет рачунаре, најавивши да већ од јесени у 200 школа почиње реализација пројекта еДневник.

Потписници ће предложити Влади формирање радне групе како би се утврдио најповољнији извор финансирања, у складу са Меморандумом о разумевању који је Влада Србије потписала са компанијом „Циско“, као и Споразумом о стратешком партнерству које је Министарство закључило са компанијом „Хуавеј“.

Љајић је објаснио да се тражи најбољи начин финансирања пројекта, и додао да без примене информатичког знања привреда ниједне земље не може да буде конкурентна на тржишту.

Ми, на жалост, имамо 40 одсто популације без одговарајућег нивоа дигиталних вештина. Са реформама образовног система ми хватамо корак са технолошком револуцијом, рекао је он.

У овом тренутку све матичне школе повезане су на интернет, али је циљ ове сарадње да интернет веза, која треба да постоји у свакој учионици, буде бржа и квалитетнија, да деца користе таблет рачунаре и да се подигне ниво дигиталних компетенција.

Рок за реализацију овог пројекта је 30 месеци, наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/jacanje-informaciono-komunikacione-infrastrukture-u-skolama/

1 comment

  1. Covek ce sam sebe da ubije svojim umom! Jadna nasa ozracena deca! Eto na pragu smo seste prirodne katastrofe!

Komentari su onemogućeni.