ЈАСЕНИЧКИ ГРАДИЋ НА РЕКАМА И ЈЕЗЕРИМА-ПРОШЛОСТ И САДАШЊОСТ У СПЛЕТУ, 4. ДЕО НА ВОДАМА

Аутор – Наташа Миљевић

Без воде нам нема живота.

Вода је и честа инспирација уметника, а рефлексије које у њима осликавају небо и сва расположења природе и сликарима и фотографима дају непресушне могућности да истражују светлост и композицију. Купачи, риболовци, љубитељи чамаца, веслачи у кануима или они који су у сталној потрази за чистим извориштима и најбољим бањским водама, као и они који воле да имају кућицу са погледом на језеро или реку и своје приватно купалиште овде, у нашој непосредној околини, могу задовољити своју потребу врло лако и без много новца.

И заиста, наш град који лежи на многим изворима, понекад и страда од толиких водених богатстава, па на сваких десетак година страдамо од тих тако ћудљивих, непредвидљивих сила природе. Ватру можете зауставити водом, али воду не можете ничим обуздати.

А када све те муке услед честих поплава прођу, остаје још  да се помирите и са врло специфичном микроклимом коју наш град има, управо захваљујући толиким количинама воде око и испод нас, па смо често најхладнији град зими ,а најтоплији лети, упркос чињеници да боравимо на само стотињак метара надморске висине. И тек тада, ако и када те тешкоће савладамо, можемо одати почаст чистој лепоти те воде која живот значи, а у нашем граду нас тако богато окружује…и имаћемо можда неки нови поглед на њих, па ће нам и та Јасеница и Кубршница и оба језера и Видовача и Кисељак и сви други наши извори бити величанствени, какви заиста и јесу, барем мојим оком гледани.

Ушћа река, лековити извори или питома језера и јесу места која су вековима уназад људи најчешће бирали да подигну своје насеобине. А ми смо овде само у пролазу, тренутни становници, уживаоци лепоте око нас, док ће ти извори и те реке тећи и дуго после нас, као што памте многе векове пре нас.

hdr

hdr

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/jasenicki-gradic-na-rekama-i-jezerima-proslost-i-sadasnjost-u-spletu-4-deo-na-vodama/

2 comments

    • Наташа on 10/07/2018 at 10:27

    Чињенично стање јесте лоше. Анализе свих разлога могу бити врло детаљне. И све су тачне. Само, то одузима енергију. У овом серијалу указујем на потенцијале које имамо, посматрано са најлепше могуће тачке. Једноставно, доста је било кукања. И констатација како је све пропало. И безнађа. Мислим да је много ефикасније да кренемо од нуле, него из минуса 😊

    • Predrag on 09/07/2018 at 08:36

    Jeste Palanka gradic sa vodama, raznim. Dve,tri reke, jezero-jezera. I tako vec 900 i vise godina. I te reke i danas proticu kroz smrdljiva, neuredjena korita, te reke danas nemaju šetališta. Te reke ne privlače grad ka sebi kao što se u normalnim društvenim zajednicama radi. Palanka „beži“ od reka. Palanka je čuvala Gošu uništavajući reke, menjajući im tokove umesto da ih je sredjivalla. Palanka i danas uništava i zakopava zlato! Svi otkopavaju zlato a mi ga zakopavamo. Koje zlato? Most. „Zlatni“ prelaz preko reke kojoj su ukrali korito i duu i pretvorili je u problem umesto u rešenje ili u današnjim vrednostima rečeno, novac. Može se ovde još mnogo toga reći ali nema mesta. Bogami, ni svrhe.
    Pedja.

Komentari su onemogućeni.