ЈАВНИ ПОЗИВ ОПШТИНАМА ЗА НАГРАДУ О ПРИСТУПАЧНОСТИ

Заштитник грађана упутио је јавни позив градовима, општинама и градским општинама у Србији да се пријаве за доделу награда за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2017. години.

На овај начин, Заштитник грађана жели да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу међусобну сарадњу са градовима и општинама у Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се, у пуној мери, не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, наводи се у саопштењу заштитника.

Такође, ова иницијатива ће пружити значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

Градови и општине могу да подносе пријаве о својим активностима и иницијативама у више области међу којима су издвајење средстава из локалног буџета, обезбеђивање превоза, уклањање архитектонских баријера, лакше запошљавање, лакжа комуникација…

Након анализе пристиглих пријава и пратеће документације, конкурсна комисија ће сачинити листу градова и општина који су ушли у ужи избор за доделу награда, након чега ће посетити те градове и општине, како би након непосредног увида у спроведене пројекте, донела Одлуку о добитнику награде. Јавни позив заштитник је расписао у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије.

Рок за слање пријава је 16. март ове године, а одлука ће бити објављена 16. априла.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/javni-poziv-opstinama-za-nagradu-o-pristupacnosti/