ЈЕДАН ШАЛТЕР ЗА УШТЕДУ ВРЕМЕНА И НОВЦА ГРАЂАНА

Да би пренели власништво над половним аутомобилом наши људи морају да посете четири институције и осам шалтера, да поднесу осам докумената, од којих ће четири сами попунити, да плате седам појединачних такси у износу од 14.634 динара, а за све ово потребно им је најмање пет дана!

 У поређењу са другим европским земљама Србија предњачи не само по броју неопходних папира које грађани сами достављају за остваривање својих права, већ и по броју шалтера у чији ће ред морати да стану да би завршили посао.

Како би се избегло беспотребно чекање и трошење новца, Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) уводи институцију јединственог управног места која ће бити мост са свим органима са којима би странка директно комуницирала ради остварења једног или више права. То значи да ће странка подносити само један захтев на јединственом шалтеру, где ће добити све релевантне информације, комуницираће само са једним органом и, на крају, на том месту добиће и одговарајуће решење.

Институт јединственог управног места у највећој мери представља механизам који омогућава да јавна управа постане сервис грађана и привреде – кажу у МДУЛС. – Поједине јединице локалне самоуправе су самоиницијативно, кроз оснивање јединствених шалтера, већ кренуле у правцу поједностављења управних поступака и процедура и побољшања положаја странке.

Како све неопходне податке органи размењују бесплатно и како се странке не оптерећују попуњавањем формулара и образаца за издавање докумената односно јавних исправа идући од шалтера до шалтера, то се уз помоћ овог института и за странку и за институцију остварују значајне уштеде.

– За грађане није важно са колико људи и у ком времену завршимо одређени процес, већ да ли смо их у том процесу максимално испоштовали

За успостављање јединствених шалтера у јединицама локалне самоуправе обезбедиће се средства из буџета, око 48 милиона динара, како би од три до пет општина добило прилику да у складу са одређеним критеријумима за избор у овој години, и другим потребним предусловима, успоставе своја јединствена управна места и одговоре свим изазовима добре управе.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/jedan-salter-za-ustedu-vremena-i-novca-gradjana/