ЈОШ 80000 ПЕНЗИОНЕРА ИМА СТАРУ ЛИЧНУ КАРТУ

Мада је рок за нове личне карте истекао последњег дана прошле године, банка Поштанска штедионица омогућила је пензионерима да своје принадлежности подижу до 30. јуна, а сада је тај рок продужила до 31. августа да корисници не би остали без својих пензија.

Тако ће нешто више од 80.000 пензионера с рачунима у Поштанској штедионици моћи још овог и наредног месеца да подижу пензије без нове личне карте, што значи да у наредни месец и по морају израдити нове биометријске документе.

Очигледно је да претходни додатни рокови нису били довољни да би сви пензионери извадили нове личне карте, а доказ за то је што их још 80.017 њих нема и, да се Закон примењује строго, они већ месецима не би могли да погидну своје пензије, како у банкама, тако и у поштама. Банка Поштанска штедионица је у договору с НБС-ом продужила рок за коришћење старих личних карата, али само до 31. августа. До тада пензионери морају извадити нове личне карте, а постоји могућност да они који су непокретни или тешко болесни, поднесу захтев за личну карту ван просторија МУП-а, и то тако што ће неко од чланова породица обавестити МУП и донети доказ о спречености. После тога на кућну адресу стиже им захтев за издавање личне карте, а на исти начин и добијају нови биометријски документ.

Покретни пензионери треба да оду у МУП са старом личном картом, доказом о уплаћеној накнади за образац личне карте – 226 динара, доказом о уплаћеној накнади за трошкове израде личне карте – 928,80 динара. Када све то имају спремно, могу поднети захтев за издавање нове личне карте. Пензионери више не морају да сами прибављају извод из матичне књиге рођених и увререње о држављанству јер то чини МУП по службеној дужности. Међутим, уколико желе да брже добију нову личну карту, могу сами донети поменуте документа. 

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/jos-80000-penzionera-ima-staru-licnu-kartu/