ЈОШ СЕ МЕРЕ ПОСЛЕДИЦЕ ОД ГРАДА

Градови и општине у Србији још мере штету коју је изазавало прошлонедељно невреме. Колико је средстава неопходна за обнову, знаће се до понедељка, до када локалне самоуправе достављају извештаје Канцеларији за управљање јавним улагањима. Најлошије су прошли пољопривредници, пре свега воћари, али је град ломио и црепове кућа, лупао фасаде, док је киша однела километре и километре сеоских путева. Економисти су, ипак, отпимисти, и верују да се последице ових непогода неће видети у коначном резултату српског привредног раста.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, објашњава да ће основни критеријум за распоређивање помоћи бити да ли постоји потреба за обновом.

– Обновом ће бити обухваћени стамбени објекти, локална инфраструктура, а ту мислим и на канализацију и системе за водоснабдевање, клизишта, локалне водотоке – рекао је у четвртак Благојевић. – Биће обухваћени и објекти у водопривреди. Када су у питању републички водотоци, који су у надлежности „Србијевода“, биће обухваћени оштећено привредно земљиште и чишћење земљишта на коме је после поплава остао нанос. Када је реч о приоритетима, треба изаћи у сусрет потребама људи, породица чији су станови и објекти оштећени у овој елементарној непогоди. Истовремено треба да почне рад на изради пројектне документације.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/jos-se-mere-posledice-od-grada/