КАКО ЋЕМО СЕ ГРЕЈАТИ ОВЕ ЗИМЕ?

Цене огрева су скочиле, али без обзира на то, грејање на пелет, угаљ, дрва и струју је и даље најисплативије, док ће бутан, мазут и централно грејање и ове зиме представљати највећи удар на кућни буџет.

Рачуница показује да ће домаћини који се греју на пелет, угаљ или дрва моћи да уштеде и дупло више новца у односу на кориснике централног грејања или топлотних тела на мазут или пропан-бутан. У зависности од врсте огрева, могу се додатно рационализовати трошкови, с тим што се паметна потрошња понекад и не подудара са најнижом ценом.

Најјефтинији огрев је угаљ “колубара”, али познаваоци упозоравају да он није најрационалније решење.

– Рецимо, руски угаљ је скупљи, али има многе предности. Скоро два и по пута мање се троши него “колубара”, ређе се ложи, не оставља пепео ни шљаку која мора да се чисти и далеко је комфорнији за складиштење. Такође, ако остане, може и догодине да се ложи. С друге стране, и “бановић” угаљ, који многи узимају као алтернативу сушеном угљу “вреоци”, оставља пуно пепела и шљаке – објашњава Марко Филиповић из једне фирме која се бави трговином угљем.

Цене огрева су скочиле, али без обзира на то, грејање на пелет, угаљ, дрва и струју је и даље најисплативије, док ће бутан, мазут и централно грејање и ове зиме представљати највећи удар на кућни буџет.

И када је реч о дрвету постоје разлике у квалитету и цени.

– Најквалитетније дрво су буква и цер, чија се цена код нас креће од 5.500 до 6.500 динара по кубику, у зависности од тога да ли је укључен и превоз. То дрво сигурније гори, не постоји ризик од јаловине, нема отпадака. За разлику од њих, багрем и храст су јефтинији, али мање калорични и ризични – кажу нам у једном стоваришту огрева.

У Агенцији за енергетику истичу да је за грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадрата на 20 степени, у току 16 сати дневно, 180 дана током грејне сезоне, потребна енергија од око 9.000 кWх или 150 кWх/м2.

– Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, те гас пропан-бутан и лож-уље. У односу на претходне године, ниже су цене гаса, лож-уља и пропан-бутан гаса, а више су цене струје, за коју се очекује да ће бити све неповољнија. На коришћење лож-уља и гаса пропан-бутан постоји могућност враћања акциза – наглашавају у Агенцији.

ТА пећ много јефтинија од грејалице

У Агенцији за енергетику упозоравају на трошкове калорифера и грејалица.

– Потрошачи се заваравају ако мисле да калорифери и грејалице, који коштају око 2.000 динара, могу да им донесу уштеду јер на крају плате знатно веће рачуне. ТА пећи напуњене ноћу, када је струја јефтинија, исијавају током целог дана топлоту док просторије почињу да се хладе чим обична грејалица престане да ради – кажу у Агенцији за енергетику.

Извор Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/kako-cemo-se-grejati-ove-zime/