КАКВЕ СУБВЕНЦИЈЕ ОЧЕКУЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Предлогом буџета за 2020. годину, српском аграру намењене су приближно 52 милијарде динара. Обавезан износ за субвенције неће бити мањи од 35,6 милијарди динара, што је 900 милиона динара више него ове године. Министар пољоприведе Бранислав Недимовић је рекао за РТС да се из субвенција не искључује нико ко је већ имао то право, а да се уводе посебне мере подршке за младе пољопривреднике, винаре, за органску производњу…

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се, ако све буде усвојено, очекују се два до три пута веће субвенције за органске произвођаче и за винаре.

Министар је истакао значај сточарства и навео да је у Србији веома мало генетског потенцијала и да је потебно више телади. Због тога се, на иницијативу банатских сточара, уводи повећан износ субвенција за краве за производњу телади са 25.000 на 40.000 динара, а припрема се и субвенционисани кредит за њих.

Недимовић је рекао да је одзив младих веома добар и додаје да је сада измењен правилник и да могу да конкуришу сви који су чланови газдинстава.

Додао је и да се припрема закон о регулисању цена на тржишту пољопривредних производа за који очекује да буде усвојен следеће године. Како је истакао, важно је да се зна ко може да окупљује пољопривредне производе.

Такође, Недимовић је рекао да се очекује систем очекиваних цена за 20 најтраженијих пољопривредних производа, што сматра озбиљним напретком. Каже да ће се већ у јануару изаћи са очекиваним ценама.

Рекао је и да очекује добре вести када је реч о „Будимци“ и да се сутра завршава пријава потенцијалних купаца.

„Био бих најзадовољнији када би то био озбиљан инвеститор који би окупио воћаре из тог краја“, навео је Недимовић и додао да, према његовим сазнањима, засад има три заинтересована инвеститора.

Говорећи о најављеном националном инвестиционом плану, каже да је пољопривреда инкорпорирана у њега и да ће све бити уложено у инвестиције које би требало да повећају конкурентност домаћих пољопривредника.

Истиче да је, од 2016. до 2020. године за 45 одсто повећан буџет за пољоприведу, за субвенције.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/kakve-subvencije-ocekuju-poljoprivrednike-sledece-godine/