КИЛОГРАМ ШАРАНА СКУПЉИ ОД КИЛОГРАМА СВИЊЕТИНЕ

Почетком ове седмице почео је шестонедељни божићни пост, а то значајно мења исхрану оних који држе до обичаја јер на њиховој трпези све до 7. јануара неће бити мрсних јела.

Промена на трпези, по свему судећи, не значи и мањи издатак за домаћице јер су цене готово свих врста рибе више од цена меса, па се без најмање 1.000 динара не може припремити пристојан посни ручак. Наиме, рачуница каже да је за постан ручак четворочланој породици треба од око 1.000 динара до око 2.000, што је слично износу који је потребан и ако је на трпези пилетина, а готово исто колико и ако се пазари јунетина.

Потпуно је јасно да је постан ручак тешко направити с мало новца, али уз маштовитост и спретност домаћице и при куповини и при припреми, и то се може. Ипак, за то је потребно обићи неколико рибарница и радњи јер се цене разликују. Изгледа да су трговци увидили да су цене високе па су их многи већ снизили од 10 до 15 одсто, а најављују да ће уочи Светог Николе попусти бити и већи.

Цена килограма рибе зависи од квалитета, а наравно, свежа риба је скупља од смрзнуте, и то понекад и дупло. Када се крене у куповину, најбоље је обићи неколико радњи јер се, иако разлике нису велике, понекад то веома исплати. Тако за килограм свежег шарана треба око 550 динара, а за филет готово 1.000. По тој цени може се пазарити и килограм сомовине, али све чешће и свеже ораде и бранцина јер се те врсте морске рибе, која иначе кошта више, веома често у великим трговинским ланцима нуде уз попуст.

Када се ручку дода и поврће, трпеза додатно поскупи. Килограм свежег купуса кошта око 30 динара, док је за кисели потребно око 50. Килограм карфиола је 60 динара, лука око 30, кромпира од 30 до 55. Килограм шампињона је око 200 динара, а буковача око 150.

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/kilogram-sarana-skuplji-od-kilograma-svinjetine/

1 comment

    • Nikola on 05/12/2017 at 09:06

    …По тој цени може се пазарити и килограм „сометине“…
    Sta tacno znaci ovo? Mozda ste mislili na somovinu?

Komentari su onemogućeni.