КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ ПРЕТЕ ЕКО-СИСТЕМИМА, ЗДРАВЉУ И ЕКОНОМИЈИ

Трећи овогодишњи топлотни талас и високе температуре угрожавају ратарске културе, а на 35 и 37 степени није пријатно ни стоки у оборима и шталама. Приноси су ове године због дугог сушног периода смањени.

Последица промене климе није поштеђена ниједна област Европе, а Србија се, као део континенталног региона, суочава и суочаваће се с екстремно високим температурама, мањим падавинама лети, већом потрошњом енергије за хлађење. На економију свакако утичу и поплаве, олује и пожари, који уништавају имовину и наносе велику штету привредним објектима и самим грађанима.

Европска агенција за заштиту животне средина оценила је да ће јужна и југоисточна Европа бити „вруће тачке” климатских промена јер се ту очекују највеће последице. Тај регион већ је суочен с великим повећањем појава екстремне врућине и смањењем падавина и водотокова, што за последицу има већи ризик од још тежих суша, мањих приноса пољопривредних култура, губитке у биодиверзитету и шумске пожаре. Последице климатских промена имаће ефекте на трговину, инфраструктуру, геополитичке и безбедносне ризике и миграције.

Неке од појава узрокованих климатским променама ће се с великом вероватноћом испољити и на простору Србије. То се пре свега односи на оне које ће изазвати промене у пољопривреди, саобраћају, али и свим другим привредним гранама које зависе од њих, као што су прехрамбена индустрија, туризам, грађевинарству и слично. Појавиће се нови производи који ће имати за циљ умањење климатских ефеката, нови стандарди градње с циљем смањења потрошње енергије и повећања енергетске ефикасности

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/klimatske-promene-prete-eko-sistemima-zdravlju-i-ekonomiji/