КОЛИКО НАС ШТИТЕ ГРОМОБРАНИ

Киша, али и муње и громови, били су свакодневица у готово целој Србији овог лета. Тек пожари после удара грома, натерали су неке од нас да проверимо постоје ли и да ли су исправни громобрани на објектима у којима живимо, или у које смо побегли од кише.

Громови су ове недеље  запалио кућу у Смедеревској Палнци и чак три струјомера. Стотине муња је севало и изнад Паланке. У таквом невремену посебно су угрожени небодери виши од 30 метара због чега их и штите громобрани. Ипак, станари по правилу о исправности громобрана мисле само док сева.

Веома мали број људи се интересује за тај проблем, што може бити последица тога да они верују да је технички све добро урађено и да се осећају заштићено.

А становници градова најчешће јесу заиста безбедни. Проблем су приградска насеља у којима куће најчешће немају заштиту од грома.

Електродистрибуција  пре пуштања било каквог индивидуалног објекта, било да је у питању кућа или стамбена зграда тражи атест о уземљењу кућних инсталација, што је потврда да су кућне инсталације исправне.

Потрошачи би сами морали сваке четврте године да поново проверавају да ли су кућне инсталације исправне и да добију нови сертификат или нови атест, што у највећем броју случајева не раде.

То кошта од пет до десет хиљада динара. Овлашћене фирме контролишу објекте у зависности од њихове намене на период од две до шест година. По Закону о заштити од пожара корисници су дужни да их позову да изађу на терен како би противпожарним инспекторима документовали да је громобрански систем исправан.

Када вас невреме задеси на улици нађите чврст заклон, опомињу у Сектору за ванредне ситуације. Подсећају да би се и у кући требало држати познатих правила.

Затворити прозоре, не користити електричне уређаје, не прилазити инсталацијама водоводним грејним телима ако постоји централно грејање условно постоји могућност да негде путем пражњења дође до одређеног електрицитета где би грађани могли да имају евентуално неке последице.

Систем заштите од удара грома састоји се од три компоненте. Шипка, која се уочава на врху зграде, пројектована је да послужи за пражњење грома. Има их различитих облика, величине и дизајна. Други део су проводници, металне траке које служе да спроведу струју грома. Налазе се дуж ивица и врхова крова и низ зидове до приземља зграде. Трећи део су шипке у земљи повезане са проводницима. Циљ целе инсталације је да преузме и спроведе електрично пражњење у земљу. Сигуран пут за пражњење грома је најважнији.

Најчешћи проблем због којег је и неопходна контрола громобранских инсталација јесте настанак корозије услед атмосферских утицаја, као и удара грома, али оштећења се најчешће дешавају приликом извођења различитих грађевинских радова, пре свега на крову. С обзиром на то да громобранске инсталације не могу спречити оштећења електронике и рачунара, требало би их искључити током грмљавине, да би се заштитили. Важно је нагласити да громобран на једној кући не штити другу кућу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/koliko-nas-stite-gromobrani/