КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „БОЖИДАР ТРУДИЋ“ У ЦЗК МАСУКА 7. ЈУНА

Нижа музичка школа „Божидар Трудић“ ће 7.јуна одржати концерт у Центру за културу „Масука“ у сали биоскопа са почетком у 19 часова. На концерту ће учествововати ученици из свих подручних одељења: из Лапова, Свилајнца, Петровца на Млави и Велике Плане. Имаћемо изузетну прилику да уживамо у њиховом таленту и одличној музици.

Школа има дугу историју. На основу постојећих докумената њен почетак рада датира од 1970. године. У Смедеревској Паланци се настава првобитно одвијала у просторијама тадашњег Дома омладине „Брана Јевтић“. Од 1981. године формира се Одељење за основно музичко образовање у оквиру Основне школе „Олга Милошевић“, а 1985. Одбор Музичког одељења упутио је захтев Самоуправној интересној заједници основног образовања ради доношења одлуке о формирању Школе за основно музичко образовање, која би била у оквиру задружне школе „25. мај“. Након тога је формирана и почела са радом прве школске године 1985/86. године.
Од тада па све до данас школа се развијала и прерасла у озбиљну установу и културну институцију где је јачала како у кадровском погледу, тако и у броју ученика. Такође, школа је у међувремену почела са радом у четири подручна одељења, у Лапову – клавир и хармоника, Свилајнцу – клавир и хармоника, Петровцу на Млави – клавир, хармоника, гитара и соло певање и Великој Плани – клавир и хармоника.
Настава у матичној школи у Смедеревској Паланци располаже следећим инструментима: клавир, гитара, хармоника, виолина, флаута, кларинет, саксофон и соло певање.
Издвојено одељење Основе музичке школе „Божидар Трудић“ из Смедеревске Паланке у Великој Плани почело је са радом школске 2006/07.године. Жеља наших суграђана се остварила да талентована деца имају услове за основно музичко образовање и васпитање и у Великој Плани. Настава се од тада одржава у просторијама Дома омладине, у за то посебно уређеним учионицама. Постоје два одсека: одсек за клавир и хармонику а надамо се да ће од ове године да се оформе одељења за соло певање, флауту и саксофон.
Рад и таленат деце је на завидном нивоу, па ни награде нису изостале. Сваке године наши ученици у свим издвојеним одељењима освајају престижне награде. Ово су само овогодишња такмичења:
“Српска соло песма“ – Младеновац (једна 3. нагада)
“Лисински“ – Београд: соло певање и гитара (две прве, једна друга и једна трећа)
“Фестивал у Убу“ – клавир и соло певање (5 првих, две друге)
“Републичко такмичење“ у Београду: соло певање (похвала)
“Мех фест“ – Београд: хармоника (3 прве)
“Републички фестивал“ ове године у Параћину (1 прва и 3 друге)
Меморијал “Аца Панић“ – Младеновац: клавир, хармоника и соло певање (9 првих и 2 друге).
Школа има одличну сарадњу са свим установама, основним и средњим школама. Ни један догађај није остао без подршке и наступа наших ученика, јер то је најлепши начин да се покаже њихов таленат и привуку и остала деца да се музички образују.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/koncert-muzicke-skole-bozidar-trudic-u-czk-masuka-7-juna/