КРИЗНИ ШТАБ ОДЛУЧИО: ДО ПОНЕДЕЉКА МЕРЕ КАО ТОКОМ ВИКЕНДА

Од вечерас до понедељка у Србији ће све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и пумпи, у циљу спречавања ширења корона вируса, саопштила је премијерка Ана Брнабић након седнице Кризног штаба.

Кризни штаб је донео одлуку да се пооштре мере, од вечерас до понедељка у Србији ће режим рада и жвота бити као протеклог викенда, дакле неће радити ништа осим прехрамбених продавница, апотека и пумпи, рекла је Брнабић новинарима.

Брнабић је рекла да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Премијерка је додала да ће мере важити пет дана, иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду 14 дана.

Потребно је да додатно успоримо живот у Србији, како бисмо видели да бројеви новозаражених стагнирају, и ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима, рекла је Брнабић.

У понедељак ће се видети шта даље, то ће зависити од свих нас, рекла је Брнабић и апеловала на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази здравствени сектор, који ради у тешким околностима већ годину дана.

– Не затварамо вртиће, само позивамо на опрез, и да се васпитачи вакцинишу.

Ниже разреди основне школе ће следеће недеље прећи на онлајн наставу – истакла је премијерка и додала да је образовни систем спреман.

– Институције настављају да раде. Поште морају да наставе да раде, банке такође. Ресторани и кафићи су затворени, а државне институције фунцкионишу на начин као и до сада.

Ово је компромисно решење. Дуго смо и жустро разговарали око мера, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације, рекла је Брнабић.

Она је рекла да ће се влада трудити да ради на додатном повећању капацитета за тестирање, на додатном тестирању на границама, како би се и ту појачала контрола.

И данас ћемо, током дана, разговарати са онима који су у привреди посебно угрожени овим мерама – додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима, свима који изузетно трпе због мера, које су неопходне да би се заштитило здравље, рекла је Брнабић.

Пренела је да је јуче имала два састанка са председником Александром Вучићем у вези са мерама, њиховим утицајем на привреду, али и на људе, пре свега младе, који у том смислу, највише трпе и осећају психолошки да им пролази младост у ковид режиму.

Разговарали су, такође, и с министром финансија око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/krizni-stab-odlucio-do-ponedeljka-mere-kao-tokom-vikenda/